Trondheim forlenger påbud om munnbind

Nyheter: Som følge av koronasituasjonen har politikerne i Trondheim kommune vedtatt å forlenge munnbindpåbudet med to uker.

Over 12 år

Påbudet gjelder voksne og ungdommer over tolv år på offentlig transport og i offentlige innendørs lokaler der man ikke kan holde minst én meters avstand, skriver Adresseavisen. Det er også munnbindpåbud i drosjer.

I tillegg kommer kommunen med anbefalinger om minst to meters avstand på treningssentre, og om å begrense sosiale kontakter så mye som mulig utenom egen husstand og personer man møter på jobb og skole.

Kommunen har også vedtatt en forskrift om at elever over 18 år på videregående skoler i Trondheim gis unntak fra smittekarantene når de ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter til den smittede personen, hvis de gjennomfører testing.

Anbefalingene og forskriften trer i kraft umiddelbart og varer til og med 21. september.

Det ble tirsdag bekreftet 38 nye koronatilfeller i Trondheim. I helgen ble det registrert 346 nye tilfeller.

Fakta om koronautbruddet i Norge:

* 823 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 54 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 3.911.622 personer mottatt første dose, og 3.293.853 har mottatt andre dose.

* Tre varianter av koronaviruset har hatt utbrudd i Norge. De har fått navnene alfa, beta og delta, og stammer henholdsvis fra England, Sør-Afrika og India.

* Til nå i Norge er det funnet minst 34.797 tilfeller av alfavarianten, 548 tilfeller av betavarianten og 12.823 tilfeller av deltavarianten. Tallene inkluderer både bekreftede og sannsynlig påviste varianter.

* 169.068 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) tirsdag. 7.311.861 tester var fram til mandag utført i landet.

* Snittalderen til dem som har fått påvist smitte så langt i pandemien er nå 32 år. Det er 89.793 menn som har fått påvist smitte, og 79.272 kvinner. I tillegg er det ukjent hvilket kjønn tre av de smittede har.

* Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 7. august 2021 har det gjennomsnittlige R-tallet vært på 1,4, ifølge FHI.

* 103 koronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det er ni flere enn dagen før.

* Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 79, Helse Midt-Norge 11, Helse nord 8 og Helse vest 5.

* 13 pasienter fikk tirsdag behandling med respirator. Det er én færre enn dagen før.

* I alt 935 pasienter hadde fram til mandag fått behandling med respirator.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)