Trondheim bydrift tok knekken på svevestøvet i sentrum

Nyheter: En intensiv vaske- og saltingssjau utført av Trondheim bydrift tok torsdag knekken på de høye verdiene av svevestøv. Nå er ikke lufta over Trondheim sentrum helseskadelig lengre.

Torsdag kveld gikk alarmen, da målestasjonene i sentrum varslet om helseskadelige nivåer svevestøv. Trondheim bydrift rykket ut med alt tilgjengelig personell som vasket og støvsuget seg gjennom veinettet.

– Vi oppdaget problemet torsdag formiddag og iverksatte umiddelbart renhold og støvdemping i form av saltlake på hovedvegnettet og de større gatene, hvor det går busser. Noen små endringer i været hjalp til, slik at det verste støvet la seg utover ettermiddagen og kvelden, sier Tore Nordstad i Miljøenheten i en pressemelding.

Ifølge Nordstad ble kommunen tatt litt på senga etter den lange perioden med stabilt vær og uten problemer med luftkvaliteten. Da vinden løyet og luftfuktigheten gikk ned, steg verdiene av svevestøv kraftig.

LES MER: Luftkvaliteten var svært dårlig torsdag kveld

– Det hadde tørket helt opp, og vi fikk frigjort støv ikke bare fra hovedvegnettet, men fra store deler av gatenettet i hele byen. Det er en uvanlig situasjon i Trondheim, fortsetter Nordstad.

I morgentimene fredag hadde Miljøenheten god kontroll, men ifølge Nordstad må byens innbyggere være forberedt på at det kan bli et par timer med moderat til høy luftforurensning i fredagsrushet.

– Vi forventer ikke like dårlig luft som torsdag. Lørdag vil det også kunne være moderat luftforurensning, avhengig av hvor god effekt vi får av arbeidet med renhold og støvdemping, som fortsetter gjennom helgen og ut i neste uke, sier han.

Meteorologene varsler noe væromslag søndag og mandag, med gode prognoser for nedbør og vind, som vil kunne være til stor hjelp. Det meldes også varmegrader – og det åpner for å vaske det sentrale vegnettet med vann.  Det bør ifølge Miljøenheten bør sette et endelig punktum for luftforurensningen i denne omgang.

– Generelt er det mindre luftforurensning i helgene, på grunn av mindre trafikk. Vi følger derfor opp situasjonen mandag, men antar som at vi skal klare å unngå dårlig luft, uten å sette inn kraftigere tiltak. Får vi mildvær og renhold med vann, så har vi full kontroll, fastslår Nordstad.