St. Olavs hospital gjorde fredag en anmodning via helsedirektoratet til Forsvarets Operative Hovedkvarter i Bodø, om å etablere en enhet utenfor sykehuset for å ta i mot pasienter med koronnasmitte.

Dermed stenger Orkland sykehus sin egen legevakt og flytter den ut, slik at det er mindre smittepress på pasienter på selve sykehuset.

Vi møter Kaptein Geir Ove Malvik, kompanisjef for evakueringskompaniet ved Nor CSS bataljon som er stasjonert på Værnes. Kompaniet har i utgangspunktet en større enhet med telt, 24 ambulanser og hjelpeplasser.

– Utstyret vi har med, har blant annet vært i Afganistan og på Cold Response for å nevne noe , forteller han.

Image with visual paralax effect

Han tar oss villig på en omvisning i den nye legevakta for pasientene i Orkland. Sykehuset tar over først på fredag, men begynner å flytte over utstyr fra i morgen av.

De gjør dette for at de ser at smittesituasjoen kan bli vanskelig å håndtere på selve sykehuset.

Godt organisert

– Når man kommer inn som pasient, fungerer det akkurat som på sykehuset. Man skal igjennom en «triage» (prioritering)  hvor man finner ut om hvor syk pasienten er. Så må pasientene inn til legesamtale.

Image with visual paralax effect

Om du er frisk nok kan du dra hjem, og de pasientene som er for syk blir ført videre til isolatet som ligger vegg i vegg. Isolatet og mottaket er fullstendig adskilt. Begge har egne luftinntak og toaletter slik at det ikke skal føre smitte mellom noen av avdelingene.

– Isolatet er satt opp med fire sengeposter som kan utvides med to ekstra ved behov. Forsvaret leverer også isolatet komplett med senger, personlig smittevernustyr og det som skal til, avslutter Malvik.