Trønder dømt for opp mot 40 overgrep mot sin egen halvsøster fra hun var seks år

Nyheter: 32-åringen nektet først straffeskyld, men tilstod en rekke overgrep under hovedforhandlingen i Sør-Trøndelag tingrett.

OBS. Denne teksten inneholder støtende beskrivelser av seksuelle overgrep mot barn (redaktørens anmerkning)

Høsten 2018 anmeldte fornærmede sin halvbror for gjentatte seksuelle overgrep som skal ha funnet sted fra hun var seks-sju år frem til hun var 11 år. Tiltalte var i denne perioden mellom 20-25 år.

Etter å ha latt enhver rimelig og fornuftig tvil komme tiltalte til gode, fastslår retten at tiltalte ved flere anledninger i perioden fra 2008 til 2012 førte sin penis inn i munnen til fornærmede, fikk henne til å runke ham, suge ham, slikket hennes kjønnsorgan og førte en eller flere fingre inn i hennes skjede, heter det i dommen.

Slike overgrep fant sted minst 30-40 ganger i denne tidsperioden. I tillegg gjennomførte tiltalte samleie med fornærmede både med og uten kondom ca 10 ganger, første gang da hun var ca 9-10 år og siste gang da hun var 11 år.

Skjedde når andre var i huset

Voldtektene skjedde både når andre var i huset, eller mens tiltalte var barnevakt for fornærmede, og har blant annet funnet sted på soverom i alle husets tre etasjer, på sofaer i stua og i husets baderom og toalett. Blant annet ble hun lokket innpå badet for å fortelle om påskeharen, går det frem av dommen.

Ved ett tilfelle skal den intetanende helbroren befunnet seg utenfor badet, da det ble gjennomført et samleie med fornærmede mens hun lå delvis over toalettet og en krakk. Hun hadde vondt og tiltalte hysjet på henne så ikke broren skulle høre dem, beskrives det i dommen.

Ved flere anledninger startet overgrepene ved at fornærmede våknet om natta av at tiltalte tok på henne. Ved en anledning satte tiltalte på en pornofilm mens han forgrep seg på henne. Den siste gangen tiltalte prøvde seg på overgrep sparket fornærmede ham i foten. Tiltalte sendte henne etterpå en snap med bilde av sin egen penis. Fornærmede truet ham da med å fortelle alt til sin far. Dette var i 2012 og tiltalte har etter dette ikke begått overgrep eller forsøkt seg på overgrep mot fornærmede, heter det i dommen.

Retten fremhever at ved utmålingen av riktig straff må det i skjerpende retning legges vekt på at fornærmede var kun sju år gammel da overgrepene startet. Det er videre skjerpende at tiltalte var en voksen mann på dette tidspunktet og at overgrepene fant sted gjentatte ganger over en fire års periode frem til fornærmede nesten var 12 år gammel.

Overgrepene har altså funnet sted i store deler av fornærmedes barndom, og av hennes egen storebror og i hennes eget hjem hvor hun har krav på å føle seg trygg, heter det i dommen.

Grove tillitsbrudd

Ifølge retten er det skjerpende at tiltalte begikk overgrepene også når han var gitt tilliten å være barnevakt og også mens fornærmede sov om natta. Overgrepene innebærer grove tillitsbrudd og i skjerpende retning må det også tillegges vekt at tiltalte også har gjennomført samleier i tradisjonell forstand med fornærmede uten bruk av kondom, slik at fornærmede var bekymret for om hun kunne være gravid, heter det i dommen,

Retten legger til grunn at tiltalte har hatt en vanskelig oppvekst og han har forklart at han var narkoman i den perioden overgrepene fant sted, men dette tillegges begrenset vekt ifølge dommen.

Det må videre legges vekt på at fornærmede hatt smerter under overgrepene og følt på skam og skyldfølelse for at hun ikke klarte å si ifra til andre voksne. Hun var også bekymret for muligheten av å bli gravid med sin egen bror, går det frem av dommen.

Dommen som er enstemming ble på fem år og seks måneder. Halvbroren ble også dømt til å betale oppreisning på 250.000,-.