Treneren varsler nye grep: Klæbo skal trene mer i Trøndelag

Nyheter: Flere fellesøkter i Trøndelag blir regelen når Johannes Høsflot Klæbo (22) entrer allroundlandslaget i langrenn.

Allrounderne har vært samlet i Sulis i Nordland denne uken. Der er detaljene i kommende ukes sesongplan blitt spikret. Det samme opplegget ble gjennomført foran forrige sesong.

Etter endt sesong bestemte Klæbo seg for å forlate sprintgruppa og trener Arild Monsen. Bestefar Kåre blir fortsatt Klæbos personlige trener.

– Det ble avgjort etter samtaler med bestefar etter at sesongen var over. Jeg er lillegutt på distanse. Det er hovedårsaken. Jeg trenger nye inputs. Jeg tror det blir en stor fordel å ha både Emil (Iversen), Niklas (Dyrhaug) og Didrik (Tønseth) i nærheten i Trondheim. Det gjør at vi kommer til å trene en del sammen. Det blir en styrke for oss alle, sa Klæbo da neste års landslag ble presentert i Oslo tidligere i vår.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ser fram til at de siste to sesongers vinner av verdenscupen entrer allroundlaget.

– Det betyr at vi får verdens beste skiløper sist sesong inn på vårt lag. Med alle de kvalitetene han kan tilby vil det være en katastrofe om vi ikke klarer å utnytte det han kan lære oss. Og så er han på utkikk etter det som de andre kan lære ham, sier Nossum til NTB.

Hjelper hverandre

I fjor trente Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Sjur Røthe jevnlig sammen i Oslo. Kvartetten markerte seg sterkt gjennom hele sesongen. Sundby. Holund og Røthe tok hver sitt individuelle gull i VM i Seefeld.

– Er det naturlig trøndergjengen trener i lag i Trøndelag?

– Ja. Helt klart. Noe av det jeg er mest fornøyd med og som jeg mener at vi har fått best utbytte av, er fellesøkter i Oslo-området. At vi fikk på plass det jevnlig. Det er tross alt flest hverdager, som mor min sier. Intensjonen er å få dette på plass i Trondheim over den samme lesten allerede fra mai. Slik har det ikke vært til nå. Det har vært overlatt til den enkelte å koordinere dette, og det gjør de også av og til, men vi skal ha med alle på det, sier 33 år gamle Nossum.

I bakre rekke

Klæbo tror at han blir hengende bak de andre på en del økter siden han og Emil Iversen er karer med sprintgener i seg også, men ifølge Nossum trenger det ikke å bli slik.

– Vi skal ikke være for defensive. Det legges fram som om vi har med to dårlige skiløpere som Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo som skal dilte etter. Det er ikke slik jeg ser det. Ja, de har andre kvaliteter som vi må finne måter å utnytte for gruppa, men jeg kjenner meg ikke igjen i at de blir gående bakerst. Det var kanskje en økt gjennom hele fjorårssesongen at Emil Iversen datt av. Ellers var han der framme. Slik jeg leste ham hadde ikke Emil noe problem med å holde følge, og slik tror jeg det blir med Klæbo også.

– Er det mulig å være god i allround og samtidig best i sprint?

– Det ene utelukker ikke de andre. Emil var ikke best i sprint sist sesong, men han var relativt god i sprint også. Johannes har noen ekstreme egenskaper i sprint og vil gjerne fortsette å være best der. Og han er ikke den som trener mye sprint. Det ligger der naturlig. Det er en kombinasjonsfaktor som jeg skal bidra til. Den julingen han får i allroundtrening, skal ikke få gå ut over sprintgenene. Det naturlige er at jo eldre du blir, dess tregere blir du. Slik er fysiologien. Det å holde ham kjapp nok og klare å ta steget utholdenhetsmessig blir utfordringen.

Landslagene i langrenn har fellessamling på Sognefjellet 2. til 8. juni.

(©NTB)