Tordenskjolds mystiske dødsfall får ny oppmerksomhet

Nyheter: Kården som Tordenskjold muligens brukte i duellen som kostet ham livet, skal stilles ut i København for første gang.

– Tordenskjolds militære bedrifter og hans gåtefulle død gjør at han stadig fascinerer nåtiden. Jeg har vært ved Nationalmuseet i 28 år, og jeg kan ikke huske at vi har fått inn en så fabelaktig gjenstand som har tilhørt en så berømt historisk person, sier seniorforsker Karsten Skjold Petersen.

Tysk samler

Tordenskjold var en dansk-norsk sjøhelt som i sin samtid, på slutten av 1600-tallet og starten på 1700-tallet, var provoserende og driftig, noe som ofte fikk ham i problemer med overordnede og rivaler.

Kården kan ikke spores lenger tilbake enn til 1990-tallet da den var eid av en privat tysk samler. Men at den er ekte og har tilhørt sjøhelten, er Skjold Petersen ganske sikker på.

– Tordenskjolds våpenskjold er etset inn i klingen, og etter en undersøkelse er det ingen antydning til at det skal være snakk om noen forfalskning.

Døde i duell

Etter den store nordiske krig tok Tordenskjold fatt på en såkalt dannelsesreise, men nådde ikke særlig langt. Han ble drept i en duell på nordtysk område 12. november 1720, 30 år gammel.

Det finnes ingen detaljerte skildringer av duellen, eller hva som skjedde, da Tordenskjold forblødde i armene på sin kammertjener Christian Kold. Det er hans vitneberetning som er blitt overlevert ettertiden, noe som har ført til flere myter og konspirasjonsteorier om sjøheltens død.

Tordenskjold ble født i Trondheim i 1690 og tjenestegjorde i den dansk-norske krigsflåten. Norge var på denne tiden i union med Danmark og underlagt den danske kongen.

(©NTB)