Tobakks-gigant vil slutte å selge sigaretter. Nå har de fått grønt lys for oppkjøp av svensk snusprodusent

Nyheter: EU-kommisjonen har godkjent tobakksgiganten Philip Morris' oppkjøp av det svenske snusprodusenten Swedish Match.

Philip Morris signaliserte allerede i 2016 at de har som et langsiktig mål å slutte å selge sigaretter for heller å satse på alternative produkter som er mindre helseskadelige.

Med EU-kommisjonens godkjennelse, er de nå et skritt nærmere å sikre seg den tradisjonsrike svenske snusprodusenten Swedish Match, som i over 100 år har forsynt det skandinaviske markedet med merkevarer som General, Ettan, Røda Lacket og Grov – blant mange andre.

Swedish Match markedsledende

Swedish Match har lenge vært markedsledende på snus i Norge og Sverige, og i Skandinavia alene omsatte selskapet for totalt 5,2 milliarder svenske kroner i 2021.

I tillegg til at Swedish Match er en profitabel virksomhet, er nok Phillip Morris sitt ønske om oppkjøp også motivert av strategiske årsaker. En overtagelse vil gi sigarettgiganten mulighet å være med på reisen inn i en fremtid der røyking av sigaretter avtar drastisk og erstattes med mindre helseskadelige nikotinprodukter.

Mer enn 65 prosent av inntektene til Swedish Match kommer fra røykfrie produkter.

Det er ikke lenger omdiskutert at røyking er den viktigste risikofaktoren for kreft og hovedårsaken til lungekreft, den kreftformen som tar flest liv i Norge. Det er heller ingen tvil om at bruk av snus er langt mindre skadelig enn røyking –  selv om snus også er forbundet med økt risiko for negative helseeffekter.

Fremtiden er røykfri

Utviklingen i Norge og Sverige gir en klar pekepinn om en sigarett-fri fremtid: Her har andelen menn og kvinner som røyker avtatt dramatisk de siste 20 årene. Og det er en kjensgjerning at mange har gått over til snus eller nikotinporsjoner.

I dag røyker langt under 10 prosent av den voksne befolkningen i  Norge og Sverige sigaretter daglig, og dette er blant den laveste tilbøyeligheten i verden. Og blant de yngre ser vi nå konturene av en helt røykfri generasjon- her er sigaretter helt på vei ut: I Norge var det kun 1 prosent av ungdom mellom 16-24 røykte daglig i 2021.

Bruken av snus går imidlertid i motsatt retning: Andelen som snuser daglig har nesten doblet seg i løpet av de siste ti årene: I dette tidsrommet har andelen som bruker snus daglig gått opp fra 8 til 15 prosent, og det er blant de yngste at bruken av snus er mest utbredt. I løpet av de siste ti årene har andelen som snuser daglig i aldersgruppen 25–34 år økt fra 12 til 25 prosent.

Oppkjøpet er ennå ikke gjennomført

EU-kommisjonens godkjenning om oppkjøp av Swedish Match kom tirsdag etter at Philip Morris International gikk med på å selge seg ut av SMD Logistics. Distribusjonsselskapet er en del av Swedish Match og ville gitt det amerikanske selskapet monopol på distribusjon av tobakks- og nikotinprodukter i Sverige, ifølge EUs konkurransemyndighet.

Amerikanske Philip Morris la i mai inn ut bud om å kjøpe det svenske selskapet for 106 kroner per aksje. Kjøpet er imidlertid ennå ikke gjennomført, og i oktober ble det kjent at Marlboro-produsenten hadde økt budet. Det lå da på 176,4 milliarder svenske kroner.

PS. Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett foreslått å halvere kvoten for hvor mye tobakk du kan ta med inn i Norge fra utlandet. Dermed blir trolig snuskvoten redusert fra 250 til 125 gram. Snusavgiften økes samtidig med 3 kroner per 100 gram.