Tidligere Rødt-politiker Erling Folkvord døde i formiddag

Nyheter: Tidligere stortingsrepresentant og Oslo-bystyremedlem Erling Folkvord (R) er død, opplyser familien til NTB. Han ble 74 år gammel.

74-åringen døde i formiddag, opplyser familien. Han var på reise i Stockholm i forbindelse med et bokprosjekt om Kurdistan og Palestina.

Folkvord ble født i Levanger i 1949, og utdannet seg som sosionom i Trondheim. Han flyttet så til Oslo og jobbet innen omsorgs- og rustjenestene. Samtidig ble han tidlig engasjert i Rød Valgallianse og Arbeidernes kommunistparti (AKP).

annonse

Eneste stortingsrepresentant

Han satt i Oslo bystyre for Rød Valgallianse i til sammen 19 år, og ble partiets eneste stortingsrepresentant gjennom tidene da han ble valgt inn på Løvebakken i 1993. Da Rød Valgallianse ble Rødt i 2007, ble Folkvord med inn i det nye partiet. Tross sine høye folkevalgte verv, ble han aldri leder i AKP eller RV.

Til NTB uttalte Folkvord i 2014 at han var fornøyd med sitt bidrag til opphevelsen av sosialtjenestelovens konfiskasjonsparagraf mens han satt på Stortinget.

– Folkvord har gjort en viktig jobb som har hatt betydning både for Rødt, Oslo og Norge, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til NTB.

annonse

Respektert

Han var særlig kjent i Oslo for sin kamp mot korrupsjon og maktmisbruk. Folkvord var også sterkt engasjert i palestinernes og kurdernes sak. Tross sin sterke venstredreining bemerker blant andre Store norske leksikon at Folkvord har oppnådd høy respekt fra mange politiske meningsmotstandere.

Folkvord har også skrevet en lang rekke bøker, blant annet fikk «Vår korrupte hovedstad» i 2011 stor omtale.

Hans datter, Jorunn Folkvord, er folkevalgt for Rødt i Oslo bystyre og har tidligere vært leder i Rød Ungdom. Hun var senest i medienes søkelys da hun avbrøt direktesendingen av Melodi Grand Prix for å oppfordre til boikott av Israel.