– Vi merket fort at vi ville ha en hund til. Men vi orket ikke å gå gjennom valpetiden igjen, med en gang vi var ferdige med valpetiden til Marley, forteller Therese Eggum (26).

Leken

I fjor kjøpte hun og samboeren Erlend Edvardsen (26) den italienske myndevalpen Marley, som nå er en leken unghund. Nylig skaffet de seg en hund til, den godt voksne omplasseringshunden Elvis (5).

– Elvis er et prakteksemplar av en hund. Han var ferdig utlært, kan mange triks og er veldig lydig. Valpetiden med Marley innebar mye jobb, forteller hun.

Elvis kom inn i familien ved at de litt tilfeldig så et bilde av ham på Facebook. Han skulle omplasseres av Solplassen omplasserings- og hvilehjem for eierløse hunder.

– Han har jo samme rase som Marley, så vi tenkte han ville være midt i blinken for oss, sier hun.

Det var imidlertid mange andre som også var interessert i å ta over Elvis, så det var ikke gitt at han skulle ende opp hos Eggum og samboeren.

– Det er først i etterkant vi har skjønt hvor heldige vi var, sier hun.

Da de oppdaget Elvis på Facebook, sendte de en lang mail. Etter en telefonsamtale ble de invitert på besøk til Mette Mørkved, der Elvis bodde midlertidig.

– Marley og Elvis er begge hannhunder, så det var ikke gitt at de skulle gå bra sammen. Men det ble match med en gang, forteller Eggum.

Image with visual paralax effect

UTFORDRING: Hundeekspert Emma M. Garlant har tre omplasseringshunder: Pyreneeren Fri, whippeten Lek og foxterrieren Sol. De hadde alle sine problemer da de kom til henne. Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss

Koster mindre enn valp

Utenfor huset i Rælingen fyker nå to aktive italienske mynder rundt.

– Det var fint å kunne ta imot en hund som trengte et hjem, siden vi har både har plass og kapasitet til det, sier Eggum.

Hun vet ikke så mye om fortiden til Elvis, annet enn at sykdom var årsaken til at han skulle omplasseres.

– Det tok et par dager før han var trygg. Han er fortsatt litt skeptisk til fremmede, men vi jobber med det, sier hun, og mener de har vært heldige som har fått en hund uten store atferdsproblemer.

– Jeg har hørt om andre som har fått omplasseringshunder med mer utfordringer, sier hun.

Omplasseringshunder koster vanligvis mindre enn valper, men de er sjelden gratis. For Elvis betalte Eggum og samboeren 5500 kroner, mens en italiensk myndevalp ville ha kostet rundt 20.000.

Mette Mørkved hjelper til med omplassering for Solplassen omplasserings- og hvilehjem for eierløse hunder. Hun forteller at de tar fra 3000 til 6000 kroner for en hund, avhengig av blant annet alder, helse og om hunden har atferdsproblemer.

– Vi mener det skal koste noe å skaffe seg et dyr, sier hun.

Omplasserer koronahunden

Mørkved forteller at da koronaen kom, økte etterspørselen etter hunder, samtidig som det kom færre hunder inn til omplassering. Nå har situasjonen snudd.

– Det begynner å komme inn mange unghunder. Dessverre. Det var akkurat det vi fryktet ville skje, sier hun.

Hun mener noe av årsaken er useriøse oppdrettere.

– Enkelte oppdrettere ser muligheten for lettjente penger og avler i vei uten å følge opp eierne, sier hun.

Hun forteller at seriøse oppdrettere gjerne har i kontrakten at hunden kan leveres tilbake til oppdretter dersom det ikke fungerer.

– Ikke alle ser rekkevidden av hva det innebærer å ha en hund, sier Mørkved.

En annen årsak til at den siste tidens ferske hundeeiere ikke har fått det til å fungere, mener hun kan være at det har vært vanskeligere å delta på kurs og sosialisere med andre hunder.

Hundehold for viderekomne

Hundeekspert og atferdsbiolog Emma M. Garlant kom nylig med boka «Valp – alt du må vite om ditt nye familiemedlem». Selv har hun imidlertid valgt å ta til seg tre omplasseringshunder.

– Jeg liker å kalle hundeholdet mitt for «hundehold for viderekomne». Mine hunder hadde alle sine problemer, forteller hun. Og peker dermed på det som er en utfordring om du vil velge en omplasseringshund: De kan komme med alt fra små uvaner til store atferdsproblemer.

– Jeg vil ikke fraråde å velge omplasseringshund. Men du må forstå hva det kan innebære. Med en valp starter du i større grad med blanke ark, sier hun.

Hun legger til at det alltid vil være krevende å få en valp i hus også.

– Det blir lite søvn i starten. Valpen sover ikke natta gjennom, og den må luftes ofte for å venne seg til å tisse ute. Den må også vennes til å være alene, sier hun.

Gir en egen glede

Også Garlant har merket at flere søker etter ny eier til sin «koronavalp».

– Jeg pleier å følge med på Finn.no, og ser at det nå er en del hunder som omplasseres på grunn av separasjonsangst. Separasjonsangst er et av de seigeste og vanskeligste problemene å håndtere, derfor er det veldig viktig å venne valpen gradvis til å være alene fra starten av. Du kan ikke la hunden være sammen med deg i sju måneder, og så brått vende tilbake til kontoret, sier hun.

Hun forteller at det gjerne er når valpen er fra rundt seks måneder gammel og oppover, at eierne virkelig begynner å få problemer.

– Mange opplever at hunden ikke hører etter lenger. Valpeoppførsel som tissing på gulvet og biting oppleves også som verre etter hvert som valpen blir større, sier Garlant.

To av hennes hunder kom til henne nettopp i den krevende fasen: Whippeten Lek var sju måneder, og pyreneeren Fri var ni måneder. I tillegg har hun foxterrieren Sol, som hun overtok da hunden var sju år.

– Jeg begynte å ta til meg omplasseringshunder fordi det gir en spesiell glede. Jeg føler at jeg har reddet dem litt. Det føles også godt overfor eierne – jeg hjalp dem i en fortvilet situasjon. For meg som er opptatt av atferd, er det dessuten interessant å ta til meg hunder som gir ekstra utfordringer og krever spesiell kompetanse, sier hun.

Hun blir ofte kontaktet av hundeeiere som spør om hun vil ha hunden deres.

– Jeg kan ikke ta alle, kommenterer Garlant.

Anbefaler omplasseringshund

Dyrerettighetsorganisasjon NOAH anbefaler å adoptere et hjemløst dyr fremfor å kjøpe fra butikk eller oppdretter.

– Det er mange dyr som trenger et nytt hjem. En del dyr blir dessverre avlivet fordi folk kjøper dyr spontant, som de ikke klarer å ta vare på, sier leder i NOAH, Siri Martinsen. Hun legger til at dette i særlig grad gjelder katter, men også hunder.

ANBEFALER: Leder i NOAH, Siri Martinsen, anbefaler å velge et omplasseringsdyr – først og fremst av hensyn til dyret selv. Foto: Bente Isefjær / NOAH

– Under koronapandemien ble det avlet fram ekstra mange dyr fordi etterspørselen var stor. Vi ser dessverre allerede en tendens til at enkelte ikke tar ansvaret som dyreeiere alvorlig, men kvitter seg med dyrene sine når de må tilbake på jobb, sier hun.

Hun mener man primært bør velge et omplasseringsdyr for dyrets skyld, men at det kan ha fordeler for begge parter.

– En valp er en stor utfordring. For dem som skal ha hund for første gang, tror jeg det kan være best å velge en litt eldre hund, fordi de er roligere, sier Martinsen. Hun har selv kun hatt omplasseringsdyr, både hunder og katter.

– Jeg har ofte tatt til meg eldre hunder, på 9–10 år. De eldre hundene er det ofte ikke så lett å finne nye eiere til, men jeg vil anbefale sterkt å ta til seg en eldre hund. De er ofte veldig glade for å få et nytt hjem, sier hun.