Foto: Joakim Halvorsen

– Daglig foregår det vanvittig og livsfarlig kjøring på gang- og sykkelveiene rundt Trondheim Spektrum, hevder leder for Øya Velforening, Håkon Håheim.

Det setter åpenbart sinnene i kok og fører til høyt blodtrykk blant beboere på Øya:

Senest i forrige uke forårsaket uenighet om trafikkavviklingen regelrett slåssing uten for Trondheim Spektrum. Da oppstod det et reelt basketak mellom en taxisjåfør og en nabo.

Og det det er ikke første gangen det blir fysisk, ifølge en ansatt ved Trondheim Spektrum.

– Slo og sparket meg

Taxisjåføren hevder Øya-aktivisten ødela sidespeilet hans fordi han kjørte på gang- og sykkelveien inn til hallen.

– Han slo og sparket meg da jeg krevde at han ble igjen for fylle ut skademelding, sier taxisjåføren.

Mannen, som i en rekke sammenhenger har markert seg som motstander av «monsterhallen» på Øya skal ha vært rasende på trafikkaviklingen i forbindelse med håndballkampen mellom Byåsen og Sola i forrige uke, får trondheim24 opplyst av Joakim Halvorsen som var øyenvitne til hendelsen.

Halvorsen er frilansfotograf og leverer bilder til trondheim24.no  Han var på annet oppdrag den aktuelle dagen og skulle frakte et hoppeslott til hallen, og befant seg bak maxitaxien som fraktet håndballspillere som skulle delta på kamp.

Halvorsen ble mektig provosert av oppførselen til Øya-aktivisten og gir følgende beskrivelse av forløpet til basketaket:

– Han var høylytt og aggressiv og laget et stort oppstyr. Han ropte til alle rundt seg og blokkerte veien. Da det kom en maxitaxi som skulle slippe av flere besøkende ved inngangen ødela han det ene speilet. Folk rundt var sjokkert og rystet over oppførselen. Da taxisjåføren ville at han skulle fylle ut skademelding, gikk han bare. Taxisjåføren fulgte etter, og da oppstod det et skikkelig basketak, sier Halvorsen til trondheim24.no.

Taxisjåføren ringte deretter politiet som kom til stedet kort tid etter.

– Ikke første gang

En ansatt ved Trondheim Spektrum hevder at det ikke er første gang Øya-aktivisten har tatt rollen som «parkeringsvakt» og havnet i konfrontasjon og munnhuggeri med besøkende han mener ikke har forholdt seg til reglene for trafikk og parkering rundt Nidarøhallen:

– Dette er ikke første gangen han har utvist drøy oppførsel. Det er noe med han der nesten hver gang det er kamp. Han har flere ganger «rekvirert» Trondheim Parkering for å skrive bøter. Og han har flere ganger prøvd å hindre bilister i å ferdes på gang- og sykkelveien. Da har han syklet mot bilister som slipper av barn som skal på trening og lignende. Jeg kjenner i alle fall til en episode der det har blitt fysisk, sier han i en uttalelse innhentet av frilansfotograf Halvorsen på oppdrag av trondheim24.no,

– Aldri opplevd noe lignende

Taxisjåfør Johannes Ahferom sier til Trondheim24 at han opplevde situasjonen som «svært vanskelig»: 

– Først ødela han speilet på bilen min. Så spurte jeg han om å fylle ut skademelding. Det nektet han å gjøre. Da begynte han å krangle mot meg og ble fysisk. Det er første gang jeg opplever noe slikt. Han ødela speilet uten grunn. Det var en vanskelig opplevelse for meg. Han slo og sparket, sier Johannes og viser frem et ferskt merke på leggen etter det han sier var et spark fra vedkommende.

Øya-aktivisten: Løgn, det var han som begynte å dra i meg

Øya-beboeren avviser alle anklager og nekter på at han har ødelagt noe speil. Han bestrider også at han motsatte seg å fylle ut skademelding.

– Det Halvorsen sier er usant og jeg vil karakterisere det som løgn. Det stemmer ikke at jeg var høylytt og aggressiv. Jeg har verken gått til angrep på bilen, ødelagt noe speil eller nektet å fylle ut noen skademelding, skriver mannen i en mail til trondheim24.no.

– Aldri bedt om å fylle ut skademelding

– Jeg ble aldri spurt om å fylle ut noen skademelding. Det kan godt være at han mente å gjøre dette, men det ble aldri sagt til meg. Det var han som kom bort til meg og begynte å dra i meg og skulle ha meg bort til bilen og se på speilet. Da jeg ikke har gjort noe med speilet, og så at dette stod i sin normale posisjon, så ønsket jeg ikke dette og ba ham slippe meg. At det skal ha forekommet noen slag stemmer heller ikke og etter det jeg forstår så ble dette heller ikke avgitt i forklaring til politiet, skriver han.

Han bestrider også påstanden fra en ansatt ved Trondheim Spektrum som hevder at det ikke er første gangen han har havnet i munnhuggeri og fysisk konfrontasjon med besøkende:

– At jeg flere ganger har prøvd å hindre bilister i å ferdes på gang- og sykkelveien er ikke sant. Det jeg har gjort er å dokumentere dette –  fordi det er et brudd på veitrafikkloven. At jeg har syklet mot bilister som slipper av barn stemmer heller ikke. Jeg kjenner til en episode hvor jeg var vitne til at dette skjedde, men har som sagt ikke gjort noe slikt selv, opplyser mannen.

– Han som begynte å slå på meg

– Vedrørende en tidligere episode som har utartet seg fysisk så unnlater Spektrum sin ansatt å fortelle at det var deres trafikkvakt som begynte å slå på meg. Dette har også vedkommende innrømmet i politiavhør, hevder han.

– Bakgrunnen var at jeg satte min bil ute på gaten for å gi plass til en vareleveranse. En av Spektrum sine vakter ville nekte meg dette, men jeg opplyste at det kun var midlertidig, samt at man har lov til det. En annen vakt kom og konstaterte at de ville få bilen min tauet bort. Da vedkommende nektet å oppgi navn, så valgte jeg å ta bilde av personen. Det var da det smalt og jeg mottok flere slag, hevder Øyabeboeren.

– Ulovlig kjøring utgjør en trussel mot våre barn

Håkon Haaheim. leder for Øya Velforening opplyser at det daglig foregår «vanvittig og livsfarlig» kjøring på gang- og sykkelveiene rundt Trondheim Spektrum. 

Han avviser imidlertid at Øya Velforening har påtatt seg en rolle der de håndhever trafikk- og parkeringsregler i området:

– Samtidig er beboere og besøkende i sin fulle rett til å si fra om farlige situasjoner og brudd på veitrafikkloven, men de representer ikke velforeningen, opplyser Haaheim til trondheim24.no.

Haaheim understreker at dette er en gangveg som benyttes daglig av skolebarn alene helt ned i seksårs-alderen.

– Velforeningen har oppfordret Trondheim Spektrum om å anmelde dette til politiet. Velforeningen har også kontaktet både politi og kommune, og formannskapet har gjort et tydelig enstemmig vedtak som ansvarliggjør Trondheim Spektrum AS med hensyn til trafikk på gang- og sykkelveg. Kjøring på denne gangveien skjer fremdeles nesten daglig siste tid og utgjør en trussel mot våre barn. Vi sitter på flere bilder som dokumenterer dette, sier Haaheim.