– Da vi fant dette rommet gjennom Restaurant Kommandanten ble vi rett og slett helt lamslått, det passet perfekt til vår rufsete historie. Jula er ikke nødvendigvis et glansbilde for alle, og da passer det som hånd i hanske og være i slike autentiske lokaler, fremfor en klassisk teaterscene.

Det sier co-produsent og skuespiller Harald Ottesen Nødtvedt.

Sammen med kompanjong og prosjektleder Haakon Smestad, opprinnelig fra Trondheim og nå bosatt i London hvor han jobber som skuespiller, har de i år satt opp den kritikerroste forestillingen «Natten før julaften».

Tre forestillinger i Tromsø, seks i Trondheim.

Den vanskelige jula
– Stykket handler om Geir (som spilles av Nødvedt) som ikke helt får det til når det gjelder jula, han har en sønn han ikke får treffe og har stengt seg inne på kontoret. Alven viser seg å være en innbruddsstyv, og det blir forviklinger og komikk. Dette stykket er mørkere og sårere i humorspekteret enn mye av det jeg har sett her i Norge. Jeg opplever i alle fall britisk humor som mer bitende og skarp, sier Smestad.

–Alle har de et anstrengt forhold til julehøytiden, og vi møter dem i deres kamp for å finne nærhet og meningen med det hele.

Vi befinner oss i Geirs varehus fullt av stjålne leker og annet tyvegods. Livet har ikke vært så greit siden kona forlot han, og han savner sønnen sin.

Det hele tilspisses når han overrumpler en fyr som forsøker å bryte seg inn. Innbruddstyven, som for anledningen er utkledd som alv, hevder å være ansatt i et Internasjonalt Gavedistribusjonsbyrå, og sier at julen står i fare for å måtte avlyses om han ikke slippes fri.

–Dette er en slags anti-julefortelling for voksne, som retter et søkelys mot julen og vanskelige familieforhold og jeg tror mange kan kjenne seg igjen i handlingen, sier Turid S. Rivertz Vatne.

Hun spiller Geirs venninne Michelle, som må ty til prostitusjon for å få endene til å møtes. Jon Vegard Hovdal fra Frosta, blant annet kjent fra Rabarbrateatret på Bakklandet, spiller alven.

–Alle har de et anstrengt forhold til julehøytiden, og vi møter dem i deres kamp for å finne nærhet og meningen med det hele, forteller Vatne.

Skuespillerne i «Natten før julaften» kommer fra forskjellige steder. Stykket settes opp av Teaterterminalen, som til daglig har sin base i Tromsø,  og spilles i lokalet Haubitz på Festningen i helga.

Forestillingen ble fremført for første gang ved The Red Room i London i desember 1995.

Oppsetningen er nylig oversatt av Haakon M. A. Smestad, som spiller Simon, den litt sære vennen til Geir i stykket. Smestad ble selv fullstendig bergtatt av stykket og måten det ble fremført på i London, der han er bosatt. Så han bestemte seg for å få det ut til det norske publikummet – og etter en del leting og prat med kontakter i Trondheim ble det altså Festningen og lokalet Haubitz.

Vår misjon er å skape nytt liv på historisk grunn (Johnny Gylland, Festningsforvalter)

Historisk grunn
–Dette er første gang det spilles teater akkurat her, det har vært satt opp ting i de andre rommene på Festningen tidligere, også i første etasje her på Haubitz, men aldri her oppe på loftet. Vi synes det fungerer helt glimrende og passer veldig godt til vår historie, forteller Smestad, som neste år skal spille en av hovedrollene i Othello på teater i New Zealand.

Festningsforvalter Johnny Gylland i Forsvarsbygg er ansvarlig for lokalene, og har leid ut til Restaurant Kommandanten som driver serveringen både på Haubitz og kafeen på Festningen. Han kaller dette et prøveprosjekt og et eksperiment nå i julebordstida, men utelukker ikke at det kan bli mer av denne typen underholdning i de historiske lokalene.

–Vår misjon er å skape nytt liv på historisk grunn, så dette er en del av vår nye satsing, helt klart, sier Gylland.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre