– Jeg tenker ikke på det som har vært, det har jeg aldri gjort. Men nå har jeg vært nødt til å ta tak, og da tenker jeg støtt «å, har jeg gjort dette». Det er som å se igjen en dagbok; jeg begynner å tenke tilbake på det som skjedde, sier Tysland til NTB.

De 11 første

Det var Christer Falck som lanserte ideen om den folkefinansierte samleboksen som rett og slett heter «Terje Tysland 1977-1992» , og omfatter de 11 studioalbumene han slapp i denne tiden:

«Stakkars klovn» (1977), «Mytji arti» (1978), «Til moder jord» (1979), «Send mæ hjæm!» (1980), «Narra igjen!» (1982), «Oinner bordet» (1984), «Frekk og fredelig» (1985), «Gutta på by’n» (1987), «Kainn æ få lov» (1988), «Værra me’ mæ hjæm» (1990), «Vik fra mæ!» (1992).

– Det var veldig produktive år, og jeg gav ut plate nesten hvert år. Jeg har fortsatt å skrive like mye – jeg er glad i musikk, og jeg er glad i å skrive, men jeg gir det ikke ut lenger. Det får bli en post mortem-plate, fleiper trønderrockeren på telefon fra Gran Canaria.

Tyslands nyeste skive er » Bare kjærlighet » fra 2015. Det var hans 24. album, etter å ha solgt nær en million av de foregående, ifølge plateselskapet Grammofon.

Image with visual paralax effect

Når Terje Tysland skal på boks, vil Åge Aleksandersen være med på å skrive albumomtalene, melder Falck Forlag. Her er de to trønderrockerne på Rockheim i 2011. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Blitt stueren

Terje Tysland er blitt 67 år og kaller seg pensjonist, derfor spiller han «bare» 50 konserter i året mot et par hundre før.

– Det morsomste er at det er blitt flere som hører på musikken min nå enn på mange år. Jeg har nok ikke vært regnet som helt stueren, jeg hadde litt bannskap og rølp på noen av låtene. Men det var kanskje 20 av de ialt 260-270 låtene jeg har skrevet, sier trønderrockveteranen.

Han tror skiftet skjedde rundt 2010, da han gjorde sine første kirkekonserter.

– Da begynte folk å høre på tekstene mine, hører hva jeg egentlig sier – at jeg mener noe vettugt og alvorlig også. Da tror jeg mange fikk et annet syn på musikken min, sier Tysland:

– Nå spiller jeg store festivaler og fyller Olavshallen, og ser at jeg har fått unge fans også. I denne digitalalderen vi er i, har jeg inntrykk av at folk likevel vil høre på noen som sitter med gitaren og spiller og synger en melodi.

Terje Tyslands 11 plater fra årene 1977 til 1992 skal utgis i samleboks. Foto: Falck Forlag / Presse

Åge og Trine trår til

Terje Tysland er født i Namsos i 1951, og debuterte i det legendariske bandet Prudence i 1970. Han var med på å så de første frøene av det som endte opp som trønderrocksjangeren, og to år etter at Prudence ble oppløst slapp han debutalbumet «Stakkars klovn».

Når soloproduksjonen frem til 1992 havner på boks, omfatter det ifølge utgiver Falck Forlag «rubb og stubb» som Tysland gav ut i denne perioden, inklusive livespor, rariteter og uutgitte låter. Flere av platene har ikke vært utgitt på CD eller digitalt før.

Tidligere Prudence-trommeslager Kaare Skevik Jr skal skrive linernotes til samleboksen, mens trønderrockelskere – blant dem Åge Aleksandersen og kulturminister Trine Schei Grande – skal skrive noen linjer hver om albumene.

Boksen skal folkefinansieres, og slippes 9. november i butikk. Det blir to eksklusive intimkonserter også, på Ullvaren kafé i Namsos 31. oktober og på Rockheim 4. november.