Trondheim24 tok turen innom Okkenhaug Bil som nå har blitt forhandler av LEVC (London Electric Vehicle Company, tidligere London Taxi Company).

– Vi snakker om Londons største ikon, «The London Black Cab». Her er det god plass i baksetet, det er som å sitte i en god skinnsofa, høyt under taket og tre klappstoler foran og plass til seks personer. Jeg har en rullestol ved siden av meg, men fortsatt er det masse plass til bagasjen for hele familien. Bilen har også rullestolrampe som letter av og påstigning for rullestolbrukere eller dårlige til bens, forteller Bjørn Røsjordet, driftsleder i Okkenhaug Bil.

Sjåfør for anledningen er Even Okkenhaug. Vi skilles av et plexiglass og Even spør gjennom intercomen hvor vi skal.

– Turen går til Pirbadet.

Image with visual paralax effect

Nesten ikke utslipp

– Bilen går enkelt 150 km på kun elektrisk drift. Den har også en rekkeviddeforlenger i form av en liten Volvo bensinmotor som tar over når strømmen tar slutt. Dette gjør at taxien kan rekke opptil 600 km på en tur. Og uten drivakslinger kreves svært lite vedlikehold sammenlignet med andre biler med serviceintervaller hver 40.000 km. Så det sier det seg selv at driftskostnadene over levetiden går betraktelig ned, sier Even Okkenhaug, som forteller at det diskuteres hvorvidt det skal innføres krav til nye taxiløyver hvor biler skal ha en minimum rekkevidde med elektrisk drift på minst 50 km:

– Denne bilen klarer tre ganger målet som diskuteres. Nærmere målet om nullutslipp kommer man ikke, forteller han videre.

Image with visual paralax effect

Vekker oppsikt

Wow -faktoren merkes godt, hvor enn vi kjører. Folk snur seg og smiler når vi går ut av taxien foran Nidarosdomen. Selv om dette er en splitter ny London Taxi  så har ikke formene på taxien endret seg mye siden den første klassiske utgaven kom i Londons gater i 1958.

Etter å ha svingt innom Ravnkloa og gamle Bybro, ender vi opp foran Royal Garden Hotel hvor jeg går av foran taxiholdeplassen.

Vi spør en tilfeldig forbipasserende om hvilken taxi de ville valgt å reise med: Standard trøndertaxi eller en svartglinsende, engelsk doning på strøm:

– Ingen tvil, det blir London-taxi!

Image with visual paralax effect