Svensk klimaaktivist: Den norske staten tar min framtid ifra meg

Nyheter: Fire aksjonister sperret mandag morgen E6 inn mot Trondheim sentrum.

Det var fire aksjonister som satt i veien og sperret for trafikken i krysset Holtermannsveien og Strindvegen. Klokka 08.19 opplyser politiet at de innbringer de fire aksjonistene fra aksjonen Stopp oljeletinga.

Flere aksjoner

Aksjonister har utført en flere aksjoner i Trondheim den siste tiden. Tidligere i måneden ble det bråk, da en bilist skal ha dratt en av aksjonistene bort fra veien.

I slutten av forrige uke ble inngangspartiet til Equinor på Rotvoll tilgriset av maling.

Stopp oljeletinga fikk også stor oppmerksomhet da aksjonist Joachim Skahjem deltok på Debatten på NRK. Der uttalte han at han ikke ville utelukke bruk av vold i klimakampen. Det førte til at Skaheim dagen etter trakk seg som medlem i aksjonsgruppa, på grunn av sterke reaksjoner.

Selv mener aksjonen «Stopp Oljeletinga! at kampanjens krav er totalt ukontroversielle og første skritt på veien til å sikre menneskehetens overlevelse:

– Jag har dratt hit fra Sverige, fordi den norske staten tar min framtid ifra meg. Mennesker får sin liv ødelagt  av klimakrise. Samtidigt fortsetter Norge å lete etter ny olje! Det er respektløst, det er egoistiskt och ignorant, sier Veronika (23), tidligere medisinstudent, nå fulltids klima-aktivist.

-Norsk oljeleting er et eneste stort svik mot meg, min generasjon og alle jeg er glad i. For ikke å snakke om alle som allerede i dag kjenner klimakrisa på kroppen. Min ikke-voldelige sivile motstand mot oljeleting er den beste måten jeg har funnet til å forsvare meg selv og alt jeg bryr meg om mot statens planer om å koke oss, Cornelia (23), barnehageassistent

– Det er umulig stå å se på at vi er på vei mot viljestyrt utrygghet, sult, fattigdom og klimakollaps. Fortsettelsen av fossil energi er kollektivt selvmord tvunget på vanlige folk av uansvarlige politikere ifølge FNs generalsekretær. Fortvilelsen unge mennesker føler på blir ikke tatt på alvor av verken media eller politikere, uttaler aksjonen i en pressemelding.

Kravet er at regjeringen:

Erklærer umiddelbar stans i all videre leting etter ny olje og gass på norsk sokkel.
Legger fram en konkret plan for rettferdig omstilling for dagens oljearbeidere.

– Det har blitt folkets jobb å beskytte norsk grunnlov og sin egen framtid mot en farlig og radikal oljepolitikk. Stopp oljeletinga-kampanjen vil med solidaritet og kjærlighet til alle i verden som allerede lider ekstremt på grunn av klimakrisen aldri gi opp kampen for retten til å leve. Ikke-voldelig sivil ulydighet som aksjonsform har historisk vist seg som et veldig effektivt virkemiddel for å vinne menneskerettigheter. Stopp oljeletinga bryter opp i samfunnets rutiner og vante gang med stolthet for å få klima på dagsorden og for en levelig framtid.

Stopp oljeletinga vil fortsette å motsette seg den livsfarlige, norske oljepolitikken fram til kravet blir møtt. Deltakerne i dagens aksjon har satt seg godt inn i konsekvensene både for de som rammes av aksjonen og for dem selv. Kampanjen verdsetter åpenhet tilbyr opptrening og kursing i sitt teoretiske grunnlag og ikke-voldelig sivil ulydighet som metode for alle interesserte.

PS. Stopp oljeletinga er en grasrotbevegelse og medlem av A22-nettverket. Kampanjen mottar mesteparten av sin økonomiske støtte fra Climate Emergency Fund (CEF). Pengene fra CEF går utelukkende til rekruttering- og mobiliseringsarbeid, kursing og kampanjens kapasitetsutbygging.