– Det er mange biter som skal på plass, men det begynner å sitte nå, smiler Sundli over bordet på restauranten Troll på Fosenkaia.

Han snur PCen som han sitter og arbeider foran. På skjermen er programmet for årets happening på Storås. Godbitene er mange. Det er ti år siden sist.

– Spent?

– Det kan jeg love deg, fastslår han kontant.

Tilbake til grunntanken

Sammenlignet med gullårene til Storåsfestivalen er det det en betraktelig mindre versjon  som publikum får oppleve lørdag 1. september. Men det handler ikke om være svær, mener Sundli, men opplevelsen – å ha det artig i lag.

– Vi skal tilbake til grunntanken som vi hadde da vi arrangerte den første festivalen i 2004. Kall det nostalgi, kall det realisme, understreker han.

Da arbeidet med årets fest startet var planen å sette et tak på 1000 billetter. Det ble kjapt til 1100. Lørdag 14. juli blir ytterligere 600 billetter lagt ut.

Mer info om arrangementet her

– De første billettene forsvant nesten tvert de ble tilgjengelige. Og så godt som helt uten markedsføring, sier Sundli.

– Storås er et sted som fremdeles står sterkt i minnet til festivalpublikumet?

– Helt klart. Når det er sagt så må vi være litt konservative. Vi skal arrangere en fantastisk endagsfestival uten at vi tråkker i de samme fellene som vi har gjort tidligere.

– Det ble mye støy rundt Storåsfestivalen i 2008?

– Ja. Vi hadde vokst for fort. Mistet fokus, rett og slett. Det var mange som var sinte på hverandre da. Det er 10 år siden. Jeg er fremdeles idealist, men klokere i dag, smiler han.

Blir historisk

Endagsfestivalen arrangeres i samarbeid med Meldal sin markering av 180 år som egen kommune. Den siste. Om ikke lenge blir de nemlig en del av den nye storkommunnen Orkladal.

– Meldal og Storås har betydd enormt mye for meg hele livet. Både som person og musiker. At jeg vender tilbake med Gåte og festival når kommunenavnet snart går over i historiebøkene, synes jeg passer fint, sier han.

Det er Sundlis Gåte og Wardruna som er de store trekkeplastrene på kvelden. Førstnevnte er tilbake på både scene og plate etter flere år i opplag. Sistnevnte er et av Norges mest særpregede band som mange sikkert vil kjenne fra filmmusikken i serien Vikings.

– Vi beveger kanskje i de samme musikalske landskapene, men uttrykkene er unike.

Image with visual paralax effect

Gratis på dagen

Dersom du ikke er en av de heldige som sikrer deg billett til konsertene på kvelden, så er det likevel god grunn til å ta turen på dagtid. Da skjer det også mye på Storås.

– På dagen er alt gratis. Da blir det blant annet med konsert med de svenske folkemusikkveteranene i Hoven Droven. I tillegg får vi besøk av den kjent norske balansekunsteneren Eskil Rønningsbakken. Han kan ikke beskrives med ord, han må bare oppleves. Han skal gjøre stunt 30 meter over scenen den dagen, forklarer han engasjert.

– Og god mat og drikke er en selvfølgelighet?

– Absolutt. Den helga stenger vi både Skuret og Troll, og sender hele staben opp i skogen.

Tøff timeplan

Det er imidlertid slett ikke bare forberedelser til Storås i september som opptar sommerferien til Sundli. Så langt har bandet Gåte spilt på åtte festivaler rundt omkring i Norge.

– Vi har fremdeles 10 festivaljobber igjen.

– Tøff timeplan?

Sundli smiler i sola på Fosenkaia.

– Det kan du kanskje si, men å stå på scenen igjen med Gåte etter så mange år, er bare herlig. Og tilbakemeldingene fra publikum har vært fantastiske. Da er det verdens best jobb, fastslår han.

Til høsten legger de den siste finishen på den kommende fullengderen sin.

– Vi har gjort ferdig det aller meste i studio. Nå gjenstår en del miksing og finsliping.

– Slippdato?

– Oktober. Helt eksakt dato er ikke spikret ennå.

Men når magien skal bringes tilbake til Storås-skogen er det ingen som passer bedre å ha med seg enn Wardruna, mener Sveinung Sundli.

40-årskrisa

Når Skuret på Fosenkaia åpner dørene for sesongen i mai, har sommeren kommet til Trondheim vil mange hevde. Sundli som har vært primus motor der i tre år, er helt enig.

– Jeg mener vi har klart å få til en viktig og relevant konsertscene her. Og det trenger byen. Det varierer litt, men i snitt så kjører vi 2-3 konserter uka gjennom sommerhalvåret, forklarer Sundli som ganske nylig ble pappa for andre gang.

– Heldigvis har jeg ei helt fantastisk kone som gir meg lov til å sjonglere både festival, band og scenevirksomhet.

– Du begynner å bli godt voksen?

– Finnes det noen herligere måte å innlede 40-årskrisa på da? ler han.

Gjenskape magi

«Sundli har mer enn antydet at han har noe i ermene når det ender med konkurs for nåværende Storåsfestival i dag. Vi tror Sundli kommer til å prøve igjen. Vi tror han har mange med seg. Storåsfestivalen har skapt økonomiske og kulturelle verdier i bygda.»

Det skrev Ole Jacob Hoel i en kommentar i Adressa i 2009.

– Profetisk av Hoel?

– Tja, kanskje det. Om det blir en årlig hendelse er umulig å spå. Akkurat nå har jeg fullt fokus på gjenskape magien som jeg vet vi kan få til på Storås, avslutter han.