Disse gutta har blitt kjendiser på Balkan

Nyheter: Svartlamon Hardkor fra Trondheim har fått kjendisstatus etter en turné i hjemlandet til musiker Jovan Pavlovic. Musikkvideoene deres har fått flere hundre tusen visninger på YouTube.

Svartlamon Hardkor har spilt både med Stein Torleif Bjella og Åge Aleksandersen, og blitt dyrket som helter på flere festivaler.

Ifjor dro de på en ukes lang turnè til Balkan sammen med musikeren Jovan Pavlovic fra Trondheim.

Da tok det av.

–Etter at vi laga vår egen «svartlamoniserte» versjon av en kjent jugoslavisk barnesang, tok det helt av på sosiale medier i det tidligere Jugoslavia.

–Det var da jeg fikk idéen om at vi kunne gjøre noe lignende med en gammel partisansang, forteller Pavlovic, opprinnelig fra Beograd i Serbia.

Resultatet er deres versjon av «Po šumama i goram», som er innspilt i korets øvingslokaler i Lobbyen og Verkstedhallen på Svartlamon.

Hvorfor akkurat denne sangen?

–Denne sangen er det mange mennesker, inkludert meg selv, i hele det tidligere Jugoslavia som har et sterkt forhold til, og det er nok en av grunnene til at både sangen og vi får så mye oppmerksomhet, forteller Pavlovic.

I videoen blir noen av sangerne i koret intervjuet av han på serbokroatisk, og her forteller de at de gjerne vil besøke landene i det tidligere Jugoslavia igjen.

Dato for lansering er ifølge Pavlovic ikke tilfeldig valgt.

–Vi har lansert den på Titos bursdag som er i dag,  25.mai. En dato som betyr veldig mye for folk i mitt hjemland, forteller han.

Videoen er allerede delt svært mange ganger og har også nådd ut i flere medier på Balkan.

Blant annet havnet de rett inn i 18.30-nyhetene på serbisk TV: (14.25)

–Jeg vet ikke hvordan det har skjedd, for de har ikke fått tipset fra meg, sier Pavlovic med et smil.

Han har også fått mange positive kommentarer på sin egen YouTube-kanal.

–De som har kommentert kommer fra folk som bor i forskjellige land på Balkan, noe som sier at dette melder og sender en viktig beskjed til folket der nede. Det er mange som sier at de blir rørt, og jugonostalgiske.

–Jeg synes det er det er morsomt at det har blitt sånt, avslutter han.