Storslått korsymfoni med Harry Potter og Game of Thrones

Nyheter: 240 korsangere fra musikklinjer i Trondheim og Trøndelag skapte magisk stemning i Olavshallen igår da filmmusikk fra fantasy-sjangeren sto på programmet til Trondheim Symfoniorkester.

Trondheim Symfoniorkester byr denne uka på en konsertforestilling litt utenom sitt vanlige univers.

«SAGAS – Orchestral Fantasy Music» er en ny og spennende konsertproduksjon av teamet bak spillmusikk-konsertene SCORE.

– I stedet for bare å fokusere på ett medium hyller vi her hele fantasysjangeren med et dypdykk i både publikumsfavoritter og i uventede gullkorn. Mytiske fortellinger fra film og kino, tv-serier og spill preger oss og vår forestillingsverden, og musikken som ledsager disse er for mange en viktig del av soundtracket til våre liv, heter det i programmet.

Og ja, denne konsertforestillingen er noe så sjeldent som en populærkulturell opplevelse, basert på episke filmer, TV-serier og fantasyspill-suksesser fra de siste 20-30 årene.

Med seg på scenen har symfoniorkesteret 240 korsangere fra byen og regionen forøvrig, flesteparten ungdommer fra musikklinjer ved ulike videregående skoler i Trondheim og Trøndelag.

Produsent Orvar Säfström var også programleder for «Sagas» i Olavshallen igår kveld. Her på scenen sammen med TSO og kveldens dirigent, Torodd Wigum.

Sammen med Trondheim Vokalensemble, dirigent Torodd Wigum, solist Sabina Sweiacker og produsent og programleder Orvar Säfström tok de oss igår kveld med på en fortryllende reise inn i Fantasy-universet til storproduksjoner som Harry Potter, Ringenes Herre, Hobbiten, Conan Barbereren, Game of Thrones og verdens mest spilte onlinespill World of Warcraft.

Ikke overraskende var salen fullsatt, og publikum noe yngre enn det du vanligvis møter på TSOs konserter. Kanskje det er nettopp et slikt reportoar som skal til for å få dagens generasjon ungdommer til å trekke inn i byens kulturelle storstue på en onsdag kveld?

Konsertforestillingen, som startet med Gollums sang fra Ringenes herre, bød på et variert utvalg av publikumsfavoritter og var en hyggelig hyllest til fantasysjangeren. Og da produsent og programleder Orvar Säfström, kjent for mange som filmviter og programleder for Filmkrönikan på svensk TV for noen år tilbake, lurte på om det var noen Game of Thrones-fans i salen, var det liten tvil om hvem som hadde funnet veien til Olavshallen denne gangen. Svensken guidet oss gjennom et over to timer langt show, der historiefortelling, mimring, hyllest og kjærlighet til de mytiske fortellingen sto i fokus.

Symfoniorkesteret var i storform denne kvelden og det kunne virke som de klassiske musikerne ble løftet et par hakk høyere av koret som etter undertegnedes oppfatning var de største stjernene i denne produksjonen.

Mektige sanger, ruvende partier, høylytt og storslått – og en imponerende sanglig klang fra koret som også huser det profesjonelle ensemblet Trondheim Vokalensemble, med sine 12 sangere. Med sterkt bidrag fra over 200 elever fra musikklinjene på Heimdal, Trondheim Katedralskole, Orkdal og Ole Vig på Stjørdal sang de fletta av et hvilket som helst annet kor på profesjonelt nivå.

Disse ungdommene er framtiden. De er unge, de skal videre, de har drømmer og håp. Og de står på scenen med sine musikalske forbilder. Noen har kanskje aldri vært i Olavshallen før, og kjenner trøkket fra 1300 publikummeres tilstedeværelse for første gang.

I pausen traff jeg to av dem. Hvordan føles det egentlig å være med på noe så stort?

– Det er egentlig helt ubeskrivelig, vi er så gira, det er så gøy! kommer det impulsivt fra Regine Sophie Westgaard som går i 1.klasse på musikklinja på Heimdal.

Musikklinjeelevene Regine Sophie Westgaard og Jakob Skjøtskift fra Heimdal videregående skole var to av de medvirkende i koret, som til sammen besto av 240 stemmer.

Sammen med cirka 90 andre ungdommer fra skolen utgjør de det aller største korbidraget på forestillingen og bare det i seg selv gjør ungdommene superstolte. De smiler og ler og energien deres smitter over på en kveldstrøtt journalist som egentlig ikke ante hva hun gikk til.

Men jeg er solgt. Ikke har jeg noe sterkt forhold til fantasysjangerene, men jeg må innrømme at musikken er stor. Gjenkjennende. Den tar deg med på en reise til et annerledes landskap.

– Det er utrolig stort å være med på dette, vi har øvd siden vi startet på skolen i høst og denne musikken gir meg gåsehud, forteller Jakob Skjøtskift. Han går i 3.klasse på samme skole på Heimdal.

Kveldens dirigent Torodd Wigum, er tydelig imponert over ungdommene.

– Dette handler om musikk, om fellesskap, om møter, om å oppnå mål, om glede, om prestasjon, om samhandling! Det er en gave å få jobbe med det ypperste av kvalitet i regionen, og disse ungdommene bekrefter at de hører hjemme her!

Pausen er over og andre del starter med kjente temaer fra Harry Potter. Ispedd muntre bidrag fra programleder Orvar Säfström går det hele over altfor fort.

Det store klimakset med hovedtemaet fra Game of Thrones som jeg kanskje hadde en forventning om, ble en bekreftelse på at jeg gjerne skulle ha hørt hele konserten en gang til. Det har du sjansen til ikveld.

 

Lagre

Lagre