Vern gjennom bruk

Toldboden ble bygget til Tolletaten i perioden 1910-1919 og består av administrasjonsbygget (hovedbygningen) og pakkhuset (lager). Tolletaten flyttet ut av lokalene i 2018, og Entra går nå i gang med en modernisering og oppgradering av eiendommen i tett dialog med Byantikvaren. Bygget har høy arkitekturhistorisk verdi, og rehabiliteringen skal bli et eksempel på vern gjennom bruk.

– Mange i Trondheim har et forhold til Toldboden, og vi kjenner på et stort ansvar når vi nå skal modernisere denne eiendommen med all den respekt bygget fortjener. Vi gleder oss til å gjøre en historisk skatt mer tilgjengelig for byens innbyggere gjennom etableringen av nye tilbud som restaurant og bakeri. Når vi åpner opp førsteetasjen og etablerer uteservering mot Rockheim-parken med både solgang og sjøutsikt, er vi sikre på at dette vil bli en god plass å være, sier Stine Hostad, leder for Entra i Trondheim i en pressemelding.

Image with visual paralax effect

Deler av Toldboden er fredet og eiendommen har stor arkitekturhistorisk verdi. Foto: Ronny Danielsen/Entra

Levende mathus fra morgen til kveld

Restaurant Famille er i dag etablert i Levanger og i Steinkjer. Nå utvides tilbudet til Trondheim og Toldboden. Famille eies og drives av Rune Kristian og Katrine Elnan, og navnet på restauranten betyr familie på fransk.

Image with visual paralax effect

– Ambisjonen er at Toldboden skal bli et levende mathus fra morgen til kveld. Her kommer et lekent håndverksbakeri som tilbyr digg frokost, lang lunsj eller en rask matbit i farta. I restauranten legger vi til rette for en helaften med uformell stemning med god mat og vin. Sammen med interiørarkitektene i Inne Design skal vi behandle ærverdige Toldboden med respekt og spille på byggets fantastiske kvaliteter, sier Rune Kristian Elnan.

Det kommende konseptet i Toldboden vil foruten restaurant og håndverksbakeri, også romme kafé, kurskjøkken, deli og egenproduksjon av is. Lokalene blir fleksible slik at de kan tilpasses både store og små selskaper og arrangementer.

Image with visual paralax effect

Nye leietakere signert

Toldboden vil få noen av byens flotteste kontorfasiliteter. Telenor Software Lab flytter fra nabobygget i Brattørkaia 15 til alle tre etasjene i administrasjonsbygget. Telenor skal leie cirka 1600 kvadratmeter i det som vil bli helt nyoppussede kontorlokaler.

– Vi har vokst ut av dagens lokaler og ser med glede frem til å flytte inn i et av Trondheims flotteste jugendbygg. Nærhet til sentrum og kollektivtransport vært viktig i dette valget, samt at vi får kontorlokaler som dekker våre behov. Vi ser med glede frem til å samarbeide med Entra, arkitekt og antikvarer for å bevare Toldbodens arkitektoniske kvaliteter, samt å fylle bygget med liv, sier Jorg Rødsjø, COO i Telenor Software Lab.

Image with visual paralax effect

Sjømat Norge har hatt tilhold i Toldboden i mer enn ti år og har forlenget sin leieavtale med Entra. De vil ha tilhold i andre etasje av pakkhuset som også skal oppgraderes. Forventet innflytning i nye lokaler for både Telenor Software Lab og Sjømat Norge er i løpet av fjerde kvartal 2022. Felles for begge leietakere er at de kan vente seg smarte, digitale og energibesparende løsninger som ikke står tilbake for fasiliteter i nybygg.

Image with visual paralax effect

Entras utviklingsprosjekter på Brattørkaia nærmer seg ferdigstillelse

Toldboden, med adresse Brattørkaia 13B, ligger lengst nordøst i rekken av Entra-eiendommer på Brattørkaia. Eiendommen på cirka 6100 kvadratmeter er det siste bygget som ferdigstilles av Entras omfattende utbygging av kaiområdet. Entras portefølje i området spenner vidt fra et av verdens mest energieffektive bygg i Powerhouse Brattørkaia til mer tradisjonelle kontorbygg, høyskole, spektakulære Rockheim og altså Toldboden med store historiske verdier.

– Brattørkaia har blitt veldig attraktivt for arbeidstakere, studenter og byens øvrige befolkning. Den utviklingen vi har gjennomført de siste ti årene har endret Brattørkaia fra et lukket industriområde til en åpen og levende bydel, sier Hostad.