Uinteressant hva andre tenker

Siden den gang har hun kvittet seg med både møbler, apparater, klær og andre materielle ting på jakt etter et enklere liv. Leiligheten hun leier i Skien, står nå tilnærmet tom, men Stine har aldri hatt det bedre.

– Å være minimalist er ikke synonymt med å aldri kjøpe noe som helst, men jeg er ekstremt bevisst på hva jeg tar inn i hjemmet mitt. For meg er det viktig at det jeg eier, blir brukt og ikke ender opp i en skuff, forteller Stine.

IKKE BEGRENSET: Stine Aukan eier så lite som mulig, for å kunne leve så minimalistisk som mulig. Likevel ser hun ikke på livsstilen som begrensende. – Om jeg kvitter meg med noe jeg ender opp med å savne, da kjøper jeg det igjen, sier hun. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Drastisk livsendring

Stine forteller at hun fra barnsbein av levde med et hinsides overforbruk. Det var ikke før hun var tidlig i 30-årene at hun forsto at alle tingene ble kjøpt i et forsøk på tette et hull.

Hun forteller om en barndom preget av materialisme og fasade – selv om ikke alt var like perfekt bak lukkede dører.

– Fordi jeg ikke fikk den omsorgen jeg trengte som barn, begynte jeg å legge all min verdi i det ytre som tenåring. De neste 20 årene prøvde jeg å kjøpe meg et godt selvbilde, sier Stine.

For tre år siden satte hun og samboeren i gang et byggeprosjekt for å skape drømmehuset i hjemkommunen Frøya. Av ren tilfeldighet kom Stine over dokumentaren «Minimalism: A documentary about the important things» på Netflix.

– Da skjønte jeg plutselig hva jeg hadde holdt på med de siste 20 årene. Mitt overforbruk var for det første med på å ødelegge kloden, noe som var hardt å erkjenne. Jeg fikk en instinktiv følelse av å måtte gjøre noe drastisk med det.

Stine valgte å forlate både samboer og husbygging. Nå har fremtidsmålet tatt en helomvending, og Stine drømmer om å eie sitt eget minihus.

– Nå strever jeg ikke lenger etter å fylle et tomrom, og jeg setter pris på de tingene jeg eier. Jeg legger ikke min verdi i det ytre og føler meg for første gang i livet god nok som jeg er.

Image with visual paralax effect

MØBELFRITT: Den lille stua i leiligheten i Skien står tilnærmet tom etter at Stine kvittet seg med både bord og sofa. Nå sitter hun på puter på gulvet, og bruker nettbrett til underholdning. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Mental minimalisme

Psykolog og forfatter Carina Carl ga i 2018 ut boken «Tenk enkelt – få mer ut av det som betyr mest», der hun deler rettesnorer i møte med verdens uendelige valgmuligheter. Nå driver hun det selvstendige foretaket Carina Carl AS, som tilbyr ledertrening, individuell terapi, kurs og foredrag.

– Jeg tror at minimalist-bevegelsen er en naturlig motpol til overflod, maksimalisme og alle valgalternativene man har i dag. Vi lever i en tid hvor maksimalisme angår eiendeler, kapital og ikke minst inntrykk, sier Carl.

Hun er opptatt av at begrepet ikke skal begrenses til å kun omhandle eiendeler, men at det også kan dreie seg om bevissthet rundt hva som gir en verdi.

– For noen er det en befrielse å ha færre eiendeler. Da har man mindre å ta stilling til, mindre å ta vare på, og det innebærer færre valgmuligheter. Men vi kan også snakke om mental minimalisme; bevissthet rundt hvordan man forvalter oppmerksomheten.

Hun forklarer videre at oppmerksomhet er ferskvare som i stor grad påvirker hvordan vi har det.

– Dette har jo smarttelefon-industrien forstått for lenge siden. Når det kommer til inntrykkene vi utsetter oss selv for, kan det å minimalisere dem være energigivende for mange. Å leve med lite kan gi en befriende enkelhet. Vi trenger ikke så mye, og det er ofte det helt enkle som betyr mest i livene våre, forklarer Carl.

Psykologen foreslår at man prøver å identifisere hva som gir en selv mening og glede. En helt konkret måte å gjøre det på er å finne én til tre ting man har gledet seg over i løpet av dagen. Dersom man gjør det over en lengre periode, vil man etter hvert kunne identifisere fellesnevnerne.

– Sett av tid til det som nærer, hvilket naturlig begrenser det som ikke påvirker livet ditt positivt.

Men enten det omhandler minimalisering av eiendeler, oppmerksomhetstyver eller negativ påvirkning, tror Carl at minimalismen bærer med seg noen mindre positive sider.

– I det øyeblikket man ikke følger strømmen, føler man en form for utenforskap. Mennesker søker tilhørighet og gjenklang, og det kan være en frykt forbundet med å leve annerledes enn majoriteten, forklarer hun.

Etterlengtet enkelhet

Med tanke på at Stine tidligere har lagt stor verdi i materielle ting, har ikke prosessen med å bli kvitt dem bare vært enkel.

– Det har vært mye engstelse på veien. Jeg har til tider vært redd for å miste meg selv i takt med alle tingene. Men nå er jeg veldig glad for at jeg sto i det. Jeg har blitt kjent med meg selv og funnet ut av hva som er viktig i mitt liv.

De siste tre årene har hun gradvis kvittet seg med det hun anser som overflødig. Nå eier hun ingen møbler, bortsett fra en skohylle og et sengebrett.

– Jeg har seng, men den hører til leiligheten jeg leier. Det samme gjelder hvitevarer. Jeg kvittet meg med sofa og stuebord for snart ett år siden, og jeg digger det! Folk synes det er rart at jeg lever uten sofa, men i mange kulturer er det helt vanlig å sitte på gulvet. Vi er bare ikke vant til det i Norge, sier Stine.

Hun eier heller ikke TV, og bruker nettbrett til underholdning. På kjøkkenet har hun kvittet seg med alle ekstraapparater utenom en blender. Støvsugeren har hun solgt, og nå feier eller mopper hun gulvene. Til teppet i stua bruker hun en teppebørste til rengjøring.

– Husarbeid blir mye enklere når man ikke trenger å flytte på møbler og rot. Generelt sett bruker jeg minimalt med tid på å rydde – fordi de få tingene jeg eier, har en fast plass, sier hun.

Drømmen om minihus

I tillegg til det minimalistiske interiøret, kjører Stine også en enkel stil når det kommer til matvaner. Hun baker alle brødvarer selv, har maks to pålegg i kjøleskapet av gangen, og lager alle middager fra bunnen av. Av prinsipp kaster hun ikke mat, og planlegger handleturen nøye slik at ingenting kjøpes unødig.

Forbruksvarer til engangsbruk, som handleposer, tørkepapir, brødposer og plastfolie, har Stine sluttet å kjøpe. Nå bruker hun heller handlenett, kjøkkenhåndkle, silikonlokk og andre ting med lang levetid.

– Jeg har også sluttet helt å kjøpe sanitær- og velværeprodukter. Jeg bruker menskopp istedenfor bind og tamponger, og jeg har helt sluttet med hårfarge og sminke. Jeg har en såpe som jeg bruker til barbering, hår, kropp og hender. Mange er nok ikke klar over at de fleste såper inneholder nøyaktig det samme selv om de markedsføres til forskjellig bruk.

Totalt har Stine ti hverdagsplagg som hun bruker året rundt. Hun forteller at det naturligvis er mye penger å spare på å leve som hun gjør, men at hun ikke vet nøyaktig hvor mye det er snakk om.

– Før impulsshoppet jeg for tusenvis av kroner hver måned og gikk alltid i minus. Jeg har levd med gjeld hele mitt voksne liv og betaler fortsatt på et forbrukslån. Når det er betalt, skal jeg spare opp egenkapital til å kjøpe meg minihus.

– Leiligheten jeg leier er 35 kvadratmeter, og jeg synes den er for stor for meg. Et minihus på rundt 20 kommer til å passe meg perfekt! sier hun.

Uten både møbler, mange klesplagg og sminke har Stine aldri hatt det bedre. Hun føler ikke at hun ofrer noe som helst, og frarøver ikke seg selv tillatelse til å kjøpe det hun trenger. Den store forskjellen fra tidligere handler først og fremst om synet på hva som er nødvendig for å leve et godt liv.

– Det har skjedd at jeg har kvittet meg med noe jeg ender opp med å savne – og da skaffer jeg meg det igjen. Behov endres over tid, og om jeg vil ha sofa eller støvsuger igjen om ett år, da kjøper jeg det. Men akkurat nå liker jeg livet best uten, avslutter Stine.

Minimalistens tips for å kvitte seg med ting

* Begynn i det små, for eksempel med en skuff eller hylle. Det viktigste er at du starter et sted.

* Lag et system hvor du går gjennom ett rom av gangen. Når et rom er rensket for rot og unødvendige ting, kan det gi deg masse motivasjon til å fortsette minimaliseringen.

* Øv deg på å bli mer bevisst på tingene du omgir deg med. Hva gir deg glede? Hva kan du leve uten?

* Er det ting du er usikker på om du skal kvitte deg med, kan du pakke det vekk for en stund. Sett en tidsfrist på tre måneder eller mer. Da finner du ut om du savner tingen eller ikke.

* Gjør minimalisering til en gøy utfordring! Sett av ti minutter hvor du finner noe å kvitte deg med, eller kvitt deg med én ting hver dag.

* Selg eller donér det du ikke trenger, framfor å kaste det. Noen andre kan få glede av ting du ikke bruker.

* Det hjelper lite å minimalisere hvis du hele tiden kjøper nye ting. La det gå en stund før du kjøper noe du har lyst på. Skriv det ned eller ha bilder av tingene i en mappe på mobilen. Da får du tenkt godt igjennom om du egentlig trenger det.

(Kilde: Stine Aukan / @minimalist.norge)

[email protected]

Bilde: lcCJvaxxlwQ
MØBELFRI: Leiligheten minimalisten Stine leier i Skien, er utstyrt med seng og hvitevarer. De eneste møblene hun eier, er en skohylle og et sengebrett. Hun innrømmer at hun ikke savner sofaen akkurat nå, men at hun trolig kommer til å kjøpe en igjen i fremtiden. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: DR91vmF-GuY
IKKE BEGRENSET: Stine Aukan eier så lite som mulig, for å kunne leve så minimalistisk som mulig. Likevel ser hun ikke på livsstilen som begrensende. – Om jeg kvitter meg med noe jeg ender opp med å savne, da kjøper jeg det igjen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: d0HFfm2LwRI
IKKE BEGRENSET: Stine Aukan eier så lite som mulig, for å kunne leve så minimalistisk som mulig. Likevel ser hun ikke på livsstilen som begrensende. – Om jeg kvitter meg med noe jeg ender opp med å savne, da kjøper jeg det igjen, sier hun. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: l8LvDvhd3rU
MØBELFRITT: Den lille stua i leiligheten i Skien står tilnærmet tom etter at Stine kvittet seg med både bord og sofa. Nå sitter hun på puter på gulvet, og bruker nettbrett til underholdning. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: GfjiKa2pAhA
ALTERNATIV STUE: I motsetning til den velkjente sofakroken, har Stine gått mot strømmen og laget sin egen versjon. – I mange kulturer er det helt vanlig å sitte på gulvet. Vi er bare ikke vant til det i Norge, forteller hun. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: LOwNcIC-xIo
STOR ENDRING: Etter at Stine ble minimalist for tre år siden, flyttet hun fra hjemkommunen Frøya og bosatte seg i Skien. Nå leier hun en leilighet på 35 kvadratmeter – noe hun synes er for stort. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: VUyRXxJihRY
GARDEROBEN: Stine eier ti klesplagg som hun bruker året rundt. Hun forteller at hun bruker minimalt med tid på å bestemme hva hun skal ha på seg hver dag, da alt hun eier matcher. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: _F6qmD_tFAw
GARDEROBEN: Stine eier kun ti klesplagg som hun bruker året rundt. Hun bruker minimalt med tid på å bestemme hva hun skal ha på seg hver dag, da alle klesplaggene matcher. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: aNBS0p8q7gU
MINIMALISTENS SKAP: Kjøkkenet er intet unntak, og Stine har kvittet seg med alt utstyr hun ikke behøver. Et par kopper, glass og tallerkener holder. Det eneste apparatet hun har beholdt i tillegg til hvitevarene, er en blender. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: 21jwXdjw4pI
BADEROMMET: I tillegg til at hun eier få møbler og klesplagg, er også baderomsskuffen til Stine spartansk. Hun har kun én såpe som hun bruker til alt, og har sluttet å kjøpe kosmetikk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: B1zZ9-589Zs
SAMBOEREN: Da Stine kvittet seg med både sofa og stuebord, beholdt hun iallfall gulvteppet. Her sitter hun når hun ser på serier og slapper av, og hunden Aron pleier å ligge ved siden av. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Bilde: rl2wFv3mYR4
MOTSVAR: Psykolog og forfatter Carina Carl tror at den minimalistiske filosofien er et naturlig motsvar til nåtidens overforbruk. Allikevel kan følelsen av utenforskap hindre mange fra å minimalisere negativ påvirkning i eget liv. Foto: Kaja Bruskeland