Starter New York-inspirert gründerfabrikk på Sluppen

Nyheter: Bak satsingen står R. Kjeldsberg, NTNU Accel og Wireless Trondheim.

Faktry er et nytt fellesskap for ambisiøse gründere som utvikler fysiske produkt på Sluppen i Trondheim, inspirert av New Lab i New York:

Kjeldsberg har store ambisjoner for bydelen Sluppen.

Skal bygge by

– Kjeldsberg skal bygge en by på Sluppen. En by består av et mangfold av mennesker, bedrifter, miljøer og arkitektur. For å få et mangfold av mennesker og miljøer, må vi legge til rette for det. Det er ingenting som kommer av seg selv, sier administrerende direktør i R. Kjeldsberg Ole Petter Bjørseth, i en pressemelding.

Målet er å skape en smeltedigel for moderne selskaper. Her skal innovative selskaper kunne utvikle og teste ut alt i fra mikroelektronikk til store mekaniske løsninger i nye fasiliteter..

– Dette blir en Hardware Inkubator hvor startup bedrifter skal trives og utvikle seg, og hvor de kan møte store selskaper som har hele verden som marked, sier Bjørseth.

Flere selskaper er allerede på plass i Faktry, som åpnes offisielt i november.

– Vi har tjuvstartet litt og sju selskaper er allerede på plass her. Det betyr at de kan få være med på utviklingen av felleskapet, forteller Kristine Bangstad Fredriksen, leder for teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg.

Fra studenter til næringsliv

Daglig leder i NTNU Accel Haakon Skar mener at felles verksteder og møteplasser kan utløse nye måter å samarbeide på.

– Med Faktry får vi en mye tettere kobling mellom NTNU, studentprosjekter, næringslivet og startupene. Dette kan skape nye bedrifter, arbeidsplasser og verdiskaping for eksisterende virksomheter, sier Skar, som har en klar oppfordring:

– Faktry ønsker å invitere alle bedrifter til å ta kontakt og bli kjent med oss.

IoT ProtoLab

Faktry samarbeider med Telenor. Sammen med Trådløse Trondheim vil Telenor etablere IoT ProtoLab, som skal bli et nytt kraftsenter for tingenes Internett.

– Fremtiden tilhører dem som kan foredle og anvende data på nye måter. Data er vår tids kontinentalsokkel og vi i Telenor vil bidra til å bygge en sterk norsk digital industri. Dette er grunnen til at vi har etablert Telenor-NTNU AI-Lab, og IoT ProtoLab er et nytt steg i denne brede satsingen, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor i en kommentar.​

Nye smarte produkter og tjenester

IoT ProtoLab vil også ha muligheter for å utveksle data, dele erfaringer og samarbeide om eksisterende prosjekter med Telenor-NTNU AI-Lab. Målet er å gjøre det mulig for studenter, gründere og oppstartbedrifter å eksperimentere og teste løsninger ved hjelp av neste generasjons IoT-teknologier.

– Med vår dybdekunnskap innen sikkerhet, ultra laveffekt SoCs (system på integrerte kretser), IoT nettverk, og webteknologi kan vi gjennom å samarbeide med selskaper som Telenor gjøre reelle teknologiske gjennombrudd og bidra til å lage nye, smarte produkter og tjenester for fremtiden, sier Thomas Ulleberg, daglig leder for Wireless Trondheim.

I tillegg til Start IoT initiativet skal Telenor støtte med mentorer og praktikantplasser i laben, og samarbeide med partnere for studentprosjekter, samlinger og hackat.