PS. Saken er opprinnelig publisert på midtbyen.no

Det første som møter deg når du kommer inn i butikken, er en eneste stor sjokoladedrøm: 300 ulike konfekttyper plassert i en fem meter lang glassdisk. Utvalget består av belgisk, fransk, latvisk, irsk, norsk og trøndersk sjokolade, og det aller meste er håndlaget.

– Å spise sjokolade skal være en opplevelse. I butikken holder vi en temperatur på maks 18 grader for å ta best mulig vare på sjokoladen. Den liker verken å bli lagt i kjøleskap eller fryser, ei heller i en vinduskarm på en solrik dag, forteller assisterende butikksjef Monika Owczarz.

Image with visual paralax effect

Sjokoladebutikken fører velkjente merker som Valhrona, Niederegger, Jelly Belly, La Praline, Cielo, Heimdal Chokolade fra Arendal, The Mallows, Edel, Tante Pose og ikke minst Johan Bülow er å få kjøpt i butikken.

Enten du har lyst på marshmallows, drops, kremet konfekt, lakris, myk vaniljefudge, trøfler med havsalt eller syrlige pasjonskuler i hvit melkesjokolade, er Sjokoladebutikken definitivt din destinasjon.

Lang tradisjon i Midtbyen

Sjokoladebutikken har en lang tradisjon i Midtbyen. Den flyttet inn i Folkets Hus etter krigen, og het da Gunnar Olsson AS. Dette var en kiosk med spill, sigarer, kaffe, te, aviser, samt et godt utvalg i konfekt og godteri.

Da butikken senere ble kjøpt opp av nye eiere, ble den etter hvert flyttet til Thomas Angells gate 12, og er i dag en rendyrket godteributikk med konfekt som sin spesialitet.

Monika forteller at både nye og gamle stamkunder kommer og handler lørdagsgodteri, fyller påskeegg eller kjøper gaver hos Sjokoladebutikken.

– Barna vet nøyaktig hvor ”barnekroken” befinner seg, så mange går rett bort hit for å plukke sine favoritter når det er tid for lørdagsgodt.

Image with visual paralax effect

Lekker lakris og smågodt i fleng

Monika forteller at i tillegg til sjokoladen, får utvalget i lakris og smågodt mye oppmerksomhet fra besøkende, både lokale og internasjonale. I smågodtdiskene finner man over 100 ulike biter, og lakrisdisken serverer lakris med ulike salthetsnivåer.

– Hvor salt lakrisen er markeres med X på toppen av lokket, viser Monika. Personlig elsker jeg klassikeren i den salteste versjonen, men vi har lakris med chili, jordbær, salmiakk, søt lakris og mye mer. Den salteste lakrisen vi har er markert med XXX.

Skal man tro ryktene, er nordmenn i verdenstoppen når det gjelder kjærlighet for lakris.

– Sjokoladebutikken er også et sted som trekker til seg mange turister, og de er som regel på jakt etter norsk sjokolade. Mange turister har aldri smakt ordentlig salt lakris, sier Monica. Hos oss får derfor nykommerne innen lakrisverdenen smake på lakris fra Johan Bülow.

Konfekt i form av små cupcakes er like flott helgekos som gaver til noen som fortjener en litt ekstra fin dag.

Om du ønsker fine innpakninger og konfektesker du selv håndplukker innholdet til, er ikke det noe problem. Butikkmedarbeider Karianne mimrer tilbake til en kunde som kom inn og ville kjøpe én av hver bit i glassdisken. Det resulterte i mange konfektesker, og forhåpentligvis en svært fornøyd kunde.

– Folk finner favorittene sine hos oss, forteller Karianne. Vi får ofte mange bestillinger av gavepakninger og konfektesker, både til privatpersoner og til bedrifter.

Hva er det stor etterspørsel etter nå?

– Folk ønsker seg slike gammeldagse, seige karameller med paranøtter fra Thorntons, forteller Monika og fortsetter:

– Det ble utsolgt før jul, men er snart tilbake i butikken.

Visste du at?

– Sjokoladebutikken har et utvalg i laktosefri, melkefri, glutenfri og sukkerfri sjokolade og godteri.

– Hvis sjokoladen din er ”hvit”, er det ikke fordi den er gammel, men mest sannsynlig på grunn av ”fatblooming”. Det hvite belegget er småbiter av kakaosmør, og kan oppstå ved temperaturforskjeller.

– Sjokolade uten tilsatte ferskvarer (som f.eks nøtter) har lang holdbarhet og kan godt spises lenge etter at den har passert best før datoen.

– Skal du oppbevare sjokolade over tid, trives den best mellom 12 og 18 grader.

– Sjokoladebutikken har også et lite utvalg i sigarer, pipetobakk og cigarillos.

– Sjokoladebutikken pakker gjerne gaveposer og konfektesker med dine favoritter.