Looking Superb er eventyret om den norske mellomklassehesten fra Trondheim som dro til Europas største travnasjon Frankrike for å gjøre karriere.

Hva som skulle følge, kunne ingen forutsi. Elleve starter har gitt fire seirer, annenplass i verdens tøffeste travløp Prix d’Amérique og triumf i storløpet Prix de l’Atlantique på en rekordrask tid. Statisten har fått en av hovedrollene på verdens største travsportscene, skriver Equus.

– Magisk?

– Ja, jeg er ikke uenig i det, sier eier Kolbjørn Selmer til Equus.

Glad i fart

Selv er han ikke ukjent med stor fart og rekorder. I 2010 ble han verdensmester i den største klassen i offshore (båtsport). Tre verdensrekorder og en toppfart på 280 kilometer i timen på det åpne hav er fort.

30.000 tilskuere

Looking Superb ligger i overkant av 50 km/t når han er i konkurransetempo. Få traver fortere. Det får de 30.000 tilskuerne fra hele verden oppleve på Solvalla søndag.

Elitloppet er travsportens største folkefest. 16 hester er invitert. De skal gjennom en kvalifisering der de åtte beste går videre til finalen. Begge løpene går over 1609 meter. Belønningen for seier? 3 millioner svenske kroner.

To norske hester har klart nettopp det siden løpet ble kjørt første gang i 1952. Legendariske Rex Rodney i 1986 og Steinlager i 2005. Kan Looking Superb bli den tredje? I forhåndstipsene er hesten fjerdevalg bak svenskene Readly Express og Propulsion, samt franske Aubrion du Gers.

Flyr inn superstjerne

– Å ha en hest i Elitloppet og Oslo Grand Prix har vært drømmen hele livet. Nå er det nådd. Neste mål er finalen. Da er jeg fornøyd, sier Selmer, som har hyret inn den svenske stjernekusken Åke Svanstedt til å kjøre hesten, som trenes av den franske championen Jean-Michel Bazire.

Han vil ikke kjøre utenfor Frankrike, og da måtte Selmer tenke i andre baner.

– Vi måtte tenke nytt, og jeg foreslo Åke Svanstedt. Han kjører nå i USA, men tok oppdraget på strak arm. Vi snakket sammen tirsdag, og han gleder seg. Bazire sier at Looking Superb ser like fin ut i trening. Da får ikke jeg gjort noe annet enn å vente på å få vondt i ryggen. Det får jeg alltid når jeg er veldig nervøs, aldri ellers. Og nervøs, ja, det kommer jeg til å bli søndag, sier en smilende, men allerede lettere nervøs, Kolbjørn Selmer.

(©NTB)