Hevder demonstranter skal ha sabotert utbygging og smurt gravemaskin inn med avføring

Nyheter: En gravemaskin er blitt smurt inn med avføring på byggeområdet for vindkraftutbyggingen på Frøya. Skadeverket vil bli politianmeldt, sier politiet.

– Det er utført hærverk på anleggsplassen i løpet av natta. Inngjerdingen har blitt brutt flere ganger. Gravemaskinen er påført skader som gjør den ubrukelig, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi til NRK.

PS. På tide å bytte strømleverandør? Finn billigste leverandør nederst i saken eller klikk her (sponset link)

Skadeverk

Mandag startet byggearbeidet i området, og demonstrantene var allerede på plass fra første dag. Leder Eskil Sandvik for aksjonsgruppa «Nei til vindkraft på Frøya» tar avstand fra hærverket, men sier han forstår frustrasjonen.

– Jeg synes ikke noe om det. Vi har oppfordret folk til ikke å gjøre hærverk. Men jeg skjønner at folk er frustrert og sint. Hva enkeltpersoner gjør, har jeg ikke kontroll på, sier Sandvik.

Demonstranter som i lang tid har protestert mot utbyggingen, har satt opp leir rundt byggeområdet, og en vakt fra Securitas var på plass natt til torsdag for å passe på området. Politiet startet onsdag ettermiddag etterforskning av hærverket.

– Det er utført skadeverk som medfører forsinkelser i arbeidet. Jeg kommer ikke til å gå i detaljer bortsett fra at det har skjedd et skadeverk. Dette vil bli anmeldt. Alle uønskede hendelser og hindringer i arbeidet er straffbart, sier innsatsleder Torgeir Elstad i Trøndelag politidistrikt.

I løpet av natt til onsdag hadde demonstranter også satt ut over 1.200 norske flagg i området rundt byggeplassen.

I slutten av mars sendte NVE ut en plan for vindkraft på land på høring. I planen defineres 13 områder som egnet for vindkraft, som berører i alt 98 kommuner. Både på Frøya, Sørmarkfjellet og Stokkfjellet har det vært kraftig motstand mot planene om bygging av større vindkraftanlegg.

(©NTB)