Smittesmellen: En veldig krevende situasjon

Nyheter: En stor del av smittetilfellene i Trondheim har ukjent smittekilde, og samtidig sprenges testkapasiteten. Kommuneoverlegen sier situasjonen er veldig krevende.

Smitten har vært svært lav i Trondheim gjennom vinteren og våren, ofte med kun et par registrerte smittetilfeller daglig.

Men de siste dagene har vært preget av et betraktelig smittehopp, noe som har skapt bekymring:

Lørdag ble det registrert 31 nye smittede, det høyeste tallet siden smitten i kjølvannet av jul og nyttår. Søndag er tallet 24, hvorav 9 har ukjent smittekilde.

– Vi har en veldig krevende situasjon i Trondheim akkurat nå, sier kommuneoverlege Tove Røsstad til NTB.

– Det er nok litt for mange som har senket skuldrene litt for mye etter en lang periode med lav smitte, sier hun.

Sprengt testkapasitet

Mens smitten øker, blir også presset på testkapasiteten stadig høyere. Lørdag var testkapasiteten sprengt, skrev VG.

Det var 610 personer som lørdag fikk testet seg i byen. Enda flere er satt i karantene i påvente av test.

– Enkelte må vente noen dager før det er ledig time, og de er bedt om å holde seg hjemme fram til det. Folk som er i karantene, skal jo uansett holde seg hjemme til man får testet seg, sier kommuneoverlegen.

Hun sier at kommunen jobber iherdig med å øke bemanningen for å kunne teste flere.

– Vi tilbakekaller folk som jobber på andre enheter og som har jobbet i systemet før. Det har vært et intens arbeid fra fredag, og dette vil fortsette i uken som kommer, sier Røsstad.

– Antallet innlagte er viktigst

Situasjonen i Trondheim gjenspeiles flere steder i landet, hvor smitten har økt betraktelig de siste dagene.

– Vi ser en tydelig smitteøkning flere steder i landet som nok skyldes mye kontakt mellom mennesker forrige helg og 17. mai, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB lørdag.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til NTB at Norge nå tåler et litt høyere smittetrykk enn tidligere.

– For nå er så å si alle i risikogruppene vaksinert. Det betyr at risikoen når noen blir syke, er tatt betydelig ned, sier han.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg peker på at antallet sykehusinnleggelser i forbindelse med covid-19 er det viktigste å følge med på framover.

Antallet koronainnlagte pasienter har falt jevnt den siste tiden. For en drøy måned siden var tallet oppe i 212. Forrige helg var det 127 koronapasienter innlagt i Norge. Lørdag var tallet 91.