Smakspolitiet i kommunen: Pizza er greit, men ikke ungarsk delikatesse

Nyheter: Eierskapsenheten sier nei til ungarsk foodtruck fordi maten inneholder sukker: - Pipekake er godt både til lunsj og til middag, sier Gabor. Nå lanserer de en variant med ost for å tilfredstille "smakspolitiet" i Trondheim kommune.

Food Trucks har blitt en del av i bybildet i Trondheim. I fjor dukket nykommerne Melt Foodtruck og Falafelkompaniet opp med egne foodtrucks på Torvet i Trondheim. Også Una Pizzeria har vakt oppsikt med sin mobile pizza-bil.

Det er Eierskapsenheten ved Trondheim kommune bestemmer hvilke «Food Trucks» som skal få tildelt plasser rundt omkring i byen. Både Torvet, Kongens gate, Dronningens gate, Solsiden (foran DNB), parkeringsplassen på Bakklandet og Hurtigbåtterminalen er aktuelle steder.

Pipekake Trondheim er en ny aktør på Food Truck-markedet i byen. De har nettopp startet med salget, og har fått låne parkeringsplass utenfor Solsiden.

Nykommeren Pipekake Trondheim lager en ungarsk bakverk, som i opprinnelseslandet er populær både til lunch og middag. De hadde sett frem til å få stå på Torvet:

–Vi fikk ikke søknaden godkjent fordi vi selger mat med sukker på, og kommunen ville ikke ha det, sier Brigitta, innehaver av den gule fargerike vogna.

Siden forrige fredag har de parkert bilen sin utenfor apoteket på Solsiden. Eieren av tomta gav de entusiastiske ungarerne en sjanse.

Kan ikke si ja

Frank Grønås i Eierskapsenheten vil ikke svare på spørsmål knyttet til konkrete saker og ønsker ikke å saksbehandle i media, men sier at de kjenner til prosjektet:

–Vi ønsker i utgangspunktet kun å åpne for biler som satser på et ordentlig mattilbud, og kan ikke si ja til alle som kun selger varm drikke og noe til kaffen, sier Grønås til Trondheim24.

Han bekrefter også at Eierskapsenheten har mottatt en ny søknad fra ungarerne, som er endret i fohold til den første som kom i november, og denne vil bli behandlet på lik linje med alle andre søknader de får inn.

Godt kjent ellers i Europa

Gabor viser stolt fram pipekakene og forteller at dette er ungarske spesialiteter som er godt kjent ellers i Europa. Pipekaker er kommet for å bli, skal vi tro de to muntre karene vi treffer i luka.

For å imøtekomme kravene fra kommunen har de nå laget sin egen versjon, med ost på.

– Disse med ost håper vi vil smake ekstra godt, sier Gabor mens han viser fram tilbredningssprosessen inne i den lille matvogna utenfor Solsiden.

Ønsker seg lengre åpningstider

Jonas Nåvik i Melt Food Truck forteller om god dialog med saksbehandlerne i kommunen og stor velvilje fra Trondheim Bydrift, som blant annet er leverandør av strøm.

-Vi har bare gode erfaringer fra vår dialog med kommunen i fjor, forteller Nåvik.

Det eneste han kunne ønske var annerledes er de strenge åpningstidene.

–Vi har kun lov til å selge fram til kl 01.00 – og det er jo da det virkelig begynner å komme folk, særlig i helgene, sier Nåvik og sikter til at mange er sultne på nattmat på vei hjem fra byen.

For tiden har de ingen food truck stående i byen, de har vært opptatt med å lage eventer og med å etablere sitt første utsalg på Sirkus Shopping, som åpnet i høst.

Snart utvider de med en avdeling til, på St.Hanshaugen i Oslo.

–Vi har hatt det kjempegøy og lært masse, og gleder oss til å sette opp foodtrucken igjen, sier han.

Om det blir på Torvet eller andre steder i byen, gjenstår å se.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre