I Helsedirektoratets rapport «Utviklingen i norsk kosthold 2023» kommer det fram at pris er viktigere enn noen gang når vi handler matvarer. Hele 79 prosent sier pris er det de legger mest vekt på.

Like mange, 79 prosent, ønsker å spise mer grønnsaker. Det viser en undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Men ifølge Helsedirektoratets rapport gikk konsumet av grønnsaker ikke opp, men ned, i det siste året som er målt (2022).

annonse

De rimeligste fire

Vi har spurt Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG, hvordan vi lettest kan leve både grønt og billig i vintermånedene.

– De billigste grønnsakene du får nå på vinteren, er kål, gulrot og løk. Poteter er også rimelig, og metter godt, sier hun, og fortsetter:

– Purre, kålrot, rødkål og kinakål er også ganske rimelig. Kiloprisen for disse grønnsakene er langt lavere enn for mange proteinkilder. Det beste tipset for å gjøre måltidene både sunnere og billigere er derfor å la en større andel av måltidene bestå av de nevnte grønnsakene.

For under hundre kroner får man for eksempel en pakke gulrot, en stor pose norske poteter, en kål og en pose løk.

– Dette er fiberrik mat, og fiber gjør at du holder deg lengre mett, sier Sagen.

Studier som sammenligner opplevd metthetsfølelse når man har spist hvit ris, lys pasta og potet, viser at poteten er den matvaren som metter mest.

Kjøper du et kålhode, har du ifølge ernæringsrådgiveren nok kål til cirka fire middager for en familie, sammen med andre ingredienser.

– Du kan finsnitte kålen og bruke den som en frisk kålsalat i taco, du kan finsnitte den til wok, du kan lage kålstuing eller bruke kål som mellomlag i lasagne. Listen er uendelig!

Image with visual paralax effect

Helsetips

For å ta vare på vitaminene i grønnsakene, bør du unngå å koke dem i mye vann – for da vil de vannløselige vitaminene forsvinne ut i kokevannet.

– Rådet er derfor å koke i lite vann, og ikke unødvendig lenge. Damping på rist er en god idé, da siver det ikke ut noe i vannet. Ha på lokk både når du koker og damper, sier Sagen.

Samtidig er det noen vitaminer og plantestoffer som faktisk blir mer tilgjengelige ved varmebehandling og i kombinasjon med litt fett i form av olje, smør eller meieriprodukter.

– Mitt beste råd er derfor å variere tilberedningsmetodene – bruk det som passer til den retten du skal lage.

– Ovnsbakte grønnsaker er populært, men kan karamelliserte overflater utgjøre en helserisiko på linje med brent mat?

– Så lenge grønnsakene får en gyllen farge, og ikke blir brent, er ikke dette noe å tenke på. Spis ovnsbakte grønnsaker om du synes det er godt, men ikke svi maten, det gjelder både når du steker og baker i ovnen.

I OPGs oppskriftssamling på nettsiden frukt.no finner du en rekke nyttige oppskrifter med grønnsaker – inkludert praktiske forslag til ukemenyer.

Oppskrift: Ovnsbakte grønnsaker med seifilet

Ingredienser (4 porsjoner)

400 g seifilet

400 g poteter

100 g purre (= ca. 0,5 purre)

200 g gulrøtter

3 ss olivenolje

1 boks knuste hermetiske tomater

2 båter finhakket hvitløk

0,5 sitron

Framgangsmåte

Varm ovnen til 210 grader.

Skrell potetene og skjær dem i terninger. Skrell gulrøtter og skjær dem i små staver. Bland potetene og gulrøtter med olivenolje, salt og pepper i en ildfast form.

Bak midt i ovnen i ca. 15–18 minutter, til grønnsakene er knapt møre, men gjerne med en gyllen farge.

Skyll purre og skjær den i strimler (NB: Det er viktig at purre skylles godt. Du kan skjære den opp først, og så skylle skivene etterpå).

Ha purre, hvitløk og knuste tomater i formen, og rør rundt.

Skjær seifilet (eller seiblokken om du bruker den fryste varianten) i fire biter. Legg seifiletene i formen, drypp litt olje og sitronsaft på. Legg en halv sitronskive på hver bit.

Stek videre i ovnen, i 10–15 minutter. Retten er ferdig når fisken flaker seg. Dryss persille over og server.

Tips: Du kan bruke den fisken du ønsker. Om du bruker fryst fisk, kan den være halvtint. Det går fint. Torsk eller en annen hvit fisk passer godt til denne retten. Har du grønnsaker til overs, så bruk dem gjerne i en slik form. Bruk fantasien, det meste passer! En liten rømmeklatt på hver porsjon er godt.

Kilde: frukt.no

Oppskrift: Fransk løksuppe

Ingredienser (4 porsjoner)

5 løk

5 båter hvitløk (kan sløyfes)

2 ss rapsolje

1 l grønnsakbuljong (utblandet)

1 stilk frisk timian

1 ts sukker

4 skiver daggammelt brød

2 dl revet hvitost

salt og pepper

Framgangsmåte

Skjær løken i tynne skiver. Varm opp oljen på middels varme i en kjele. Surr løken under omrøring til den får fin farge, og legg i hvitløken mot slutten.

Kok opp en kjele med buljongen, og ha løken over i buljongkjelen. Tilsett hakket timian og sukker. La suppen koke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Sett ovnen på 225 °C. Hell suppen i fire ildfaste suppeskåler. Legg på brødskivene, og fordel ost over.

Gratiner suppen i ovnen til osten og brødet begynner å få fin farge. Pynt gjerne med litt hakket frisk timian ved servering. Suppen serveres rykende varm.

Tips: Har du ikke ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og tatt farge, og legge dem på toppen av hver suppetallerken.

Oppskrift: Indiskinspirert potetgryte med linser

Ingredienser (4 porsjoner)

1 finhakket løk

2 båter hvitløk – finhakket

1 finhakket rød chili

0,5 kg skrelt poteter i terninger, gjerne melne poteter

2 skrelt gulrøtter i terninger

1 boks hermetiske linser

1 boks hakkede hermetiske tomater

1œ ts garam masala

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 ts malt spisskummen

1 dl hakket frisk basilikum eller koriander

1 ts salt

2 dl kaldt vann

Framgangsmåte

Skyll linsene godt i rennende kaldt vann.

Fres løk og hvitløk blankt i en vid kasserolle. Tilsett potetterninger, gulrotterninger og chili, og fres videre i et par minutter.

Bland i krydderet og rør rundt.

Tilsett hakkede tomater og vann.

Kok til potetene er nesten møre. Da tilsettes linsene og kokes med til potetene er helt møre.

Smak til. Blir gryta for tykk, kan du spe med litt mer vann. Dryss på finhakket basilikum eller koriander til slutt.

Tips: Har du ferdig kokte poteter, kan du gjerne bruke dem i denne gryta. Tilsett dem mot slutten sammen med linsene.

Kilde: frukt.no

[email protected]

Bilde: 3GxmV2WLAl8

SMARTE VALG: Hvilke grønnsaker bør du kjøpe vinterstid, hvis du vil leve både billig og sunt? Fire typer peker seg ut. Foto: Shutterstock / NTB

Bilde: vOFYga8V7jc

Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: OFG