Slik slapper du skikkelig av

Nyheter: I en travel hverdag er det minst like viktig å ta vare på seg selv.

Det å lære å slappe ordentlig av er kanskje det viktigste virkemiddelet man har for å ta vare på sin egen psykiske helse. I en travel hverdag er det minst like viktig å ta vare på seg selv. Det å lære å slappe ordentlig av er kanskje det viktigste virkemiddelet man har for å ta vare på sin egen psykiske helse.

Det kan selvfølgelig være vel så effektivt med en kjapp runde med en womanizer for å løsne på spenninger i kroppen, men ikke undervurder effekten av å slappe skikkelig av. Det handler ikke bare om å sove god. Denne teknikken kan brukes i alle stillinger, og til alle døgnets tider for å gi kroppen en liten pause.

Hjemme

Legg deg ned på sofaen eller på gulvet slik at du kan strekke ut kroppen og ligge komfortabelt. Start med å trekke inn dype pust, og blås luften sakte ut igjen. Ta fire-fem slike trekk, mens du kjenner etter at kroppen begynner å slappe av. Fortsett å puste rolig mens du lukker øynene. Start med å kjenne etter musklene i nakken, skuldrene og armene. Kjenn etter hvordan hver enkelt muskel starter å synke ned i gulvet. Fortsett med brystet, magen og ryggen. Kjenn skikkelig etter hvordan kroppen starter å bli så tung at den nesten faller gjennom gulvet. Når du har kommet helt gjennom tærne skal du spenne alt du har av muskler i bena, hold spenningen i fem sekunder før du slipper taket igjen og kjenner hvordan de blir enda tyngre. Fortsett denne prosessen med hele kroppen, og ikke glem musklene i ansiktet! Du vil nå kjenne hvordan ekte avslapping føles.

På kontoret

Det finnes teknikker for å slappe skikkelig av mens man sitter på jobb også. Metoden er den samme som du kan benytte hjemme på gulvet, men modifisert til å kunne utføres i kontorstolen. Start med å trekke noen dype åndedrag og blås sakte ut igjen. Kjenn etter hvordan musklene i nakken og skuldrene roer seg hver gang du trekker pusten. Spenn alle musklene du har i nakken samtidig som du trekker pusten, hold både spenningen og pusten i fem sekunder før du sakte slipper taket og blåser ut. Gjenta denne prosessen mens du jobber deg gjennom musklene i kroppen helt ned til tærne. Du vil umiddelbart kjenne hvordan kroppen har sluppet taket på mange spenninger, og hvordan du slapper mye bedre av i kontorstolen. Gjør du dette fem minutter om dagen vil du garantert kjenne på mindre stress og spenning i arbeidshverdagen.