Slik må du sette søppeldunken for å unngå ekstraregning

Nyheter: 2. februar 2023 vedtok Bystyret i Trondheim kommune endringer i renovasjonsforskriften Endringene ble bl.a. gjort av hensyn til helse, miljø og sikkerhet for renovatørene

– Det betyr at noen av oss må gjøre endringer på plasseringen av avfallsdunkene våre der vi bor. Den nye forskriften skal håndheves fra januar 2024, opplyser renholdsverket i en pressemelding.

annonse

Dette er hovedpunktene

Endringene gjelder dem som har såkalte småbeholdere – grønne plastbeholdere – hjemme. Dette hovedpunktene de må forholde seg til:

På tømmedag skal beholderne

• stå med håndtaket og hjulsiden ut
• ikke stå mer enn 10 meter fra veien
• Ikke ha hindringer som dører, terskler eller trapper

Dette må du huske på

– For at vi skal få jobben gjort, og samtidig ta vare på de ansattes helse, er vi avhengige av at avfallsbeholderne er lett tilgjengelige på tømmedag, sier daglig leder i Trondheim Renholdsverk (TRV) Henning N. Martinsen.

– For mange vil ikke den nye forskriften merkes. Står beholderne dine under 10 meter fra veien, uten terskler, dører eller andre hindringer, er alt ok. Bare å husk å snu dem med håndtaket ut til tømmedag, sier Martinsen.

Men en del husholdninger i Trondheim må nå finne ny plassering for avfallsbeholderne sine, eller trille dem frem på tømmedag:

– Vi forstår at de nye reglene vil gi noe merarbeid for enkelte. Men for renovatørene, som håndterer titusenvis beholdere hvert år, betyr det mye, sier Martinsen.

Trondheim Renholdsverk opplyser til Adresseavisen at brudd på reglene kan medføre at du må bestille ekstratømming:

– Det kan være hvis det er feilsortering, beholderen er parkert inn eller snødd inn, eller den ikke er tilgjengelig. Hvis det er feilsortering ødelegger det lasset på bilen, og da kan ikke renovatøren ta det med, forklarer Rune Endalsvoll i Trondheim renholdsverk.

Da må kunden selv rette opp i forholdet og enten vente til neste tømming eller bestille ekstratømming til 462 kroner per beholder inkludert moms.

Sliter på kroppen

For å få varsling i forkant av at avfallet ditt tømmes anbefaler vi å laste ned vår nye app, «Tømmeplan Trondheim». Last ned app-en i App store eller Google Play.

Renovatør Harald Fyhn bekrefter at beholderne er tunge å vri og løfte.

– Snittvekta er 35 kilo. Men mange beholdere er tyngre. Over tid sliter på det på kroppen og spesielt fingrene, håndledd og skuldre, sier Fyhn.