Slik finner du det beste kredittkortet

Nyheter: Leter du etter det beste kredittkortet? I jungelen av kredittkort kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter.

I denne artikkelen forklarer vi hva et kredittkort er og hvilke faktorer du bør legge vekt på for å finne det beste kredittkortet for deg. Vi gir deg også en oversikt over alle fordelene og kostnadene knyttet til kredittkort, og til slutt kan du lese om det beste kredittkortet.

Hva er et kredittkort?

I motsetning til et debetkort, hvor du må ha penger på kontoen for at kortet skal virke, gir et kredittkort deg muligheten til å betale med penger som du ikke har. Når du har fått et kredittkort, har du også fått en kredittgrense. Denne grensen kan variere fra noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner. Du står fritt til å kjøpe varer og tjenester for en verdi opp til kredittgrensen du har fått, men når kredittkortregningen kommer må pengene betales tilbake. Du har som regel mulighet til å utsette betalingen av deler av beløpet, men da begynner det å løpe renter. Disse rentene er svært høye sammenlignet med andre typer lån.

Dette bør du vurdere ved anskaffelse av kredittkort

Ved anskaffelse av kredittkort, bør du vurdere følgende faktorer:

  • Kredittkortgrense – altså hvor mye kreditt du kan få
  • Kredittkortets fordeler
  • Kredittkortets kostnader, det vil si renter og gebyrer

Kredittkortgrense

Ulike kredittkort kommer med varierende kredittkortgrenser. Dette vil si hvor mye kreditt du har anledning til å bruke. Det finnes kredittkort med grenser opp til flere hundre tusen kroner. Dersom du kun skal bruke kredittkortet til mindre innkjøp, vil en høy kredittgrense ikke ha så stor betydning. Skal du derimot bruke kredittkortet til dyre reiser, oppussing eller andre større innkjøp, kan det være fordelaktig med et kredittkort med en høy kredittgrense. At et kredittkort har en høy kredittgrense betyr imidlertid ikke at du automatisk får den høyeste grensen. Hvor mye kreditt du til slutt vil få, avhenger av din kredittscore og bankens vurderinger.

Kredittkortets fordeler

Mange kredittkort kommer med gode fordeler, og disse er viktig å vurdere når du skal gå til anskaffelse av kredittkort. Her er noen av de vanligste:

Forsikringer

Mange kredittkort kommer med gode forsikringer. Spesielt er det mange kort som gir deg reiseforsikring dersom du betaler turen med kredittkortet. Disse forsikringene er ofte minst like gode som ordinære reiseforsikringer, men det kreves at du betaler minst 50% av reisen med det aktuelle kredittkortet og forsikringen gjelder kun på den spesifikke reisen. I tillegg gir flere av disse kortene deg også andre reisefordeler, slik at det er svært fordelaktig å bruke kredittkort dersom du reiser mye. Det finnes også kredittkort med andre typer forsikringer, slik som for eksempel kjøpsforsikring, netthandelsforskring og IDtyveri-forsikring. Hvilke forsikringer og fordeler som er inkludert og hvilke vilkår som gjelder, varierer mellom de ulike kortene.

Cashback og poeng

Cashback betyr at du får penger igjen på kredittkortregningen. Ofte er dette en prosentandel når du kjøper utvalgte varer eller tjenester, mens noen kort gir deg cashback på absolutt alt du handler. Noen kort gir deg poeng som du kan veksle inn i ulike tjenester, for eksempel flyreiser.

Tilbud og rabatter

Mange kredittkort er tilknyttet fordelsprogrammer som gir deg gode tilbud og rabatter på utvalgte varegrupper, i mange nettbutikker eller hos bestemte butikkjeder.

Eksklusive tilganger

Noen kredittkort gir deg eksklusive fordeler, for eksempel tilgang til flyplasslounger verden over.

Rentefri kreditt

Når du betaler med et kredittkort, tar du i praksis opp et lån. Du bruker penger som du må betale tilbake på et senere tidspunkt når kredittkortregningen kommer. Selv om kredittkort har høy rente, begynner renten vanligvis ikke å løpe før du utsetter betalingen. Betaler du i tide, får du i praksis rentefri kreditt.

Kredittkortets kostnader

Kostnadene knyttet til kredittkort består av årsgebyr, renter og innbetalingsgebyrer.

Årsgebyr

Når det gjelder årsgebyr finnes det både kort med relativt høye årsgebyrer og kort helt uten årsgebyr. Det kan være lett å tenke at det lønner seg å skaffe seg et kredittkort uten årsgebyr, men det kan noen ganger være slik at kortene med årsgebyr har så store fordeler at disse lønner seg å bruke. Du må derfor alltid tenke over hvilke fordeler du kan benytte deg av og om årsgebyret rettferdiggjør disse.

Renter

Kredittkort kommer generelt med høy rente. Likevel er det slik at renten varierer svært mye mellom de ulike kortene. Dersom du kun har tenkt å skaffe deg kredittkort for å utnytte fordelene og alltid betaler kredittkortregningen i tide, spiller det ingen rolle hvilken rente det er på kredittkortet. Har du derimot behov for å utsette betalingen en gang i blant, er det viktig at du velger et kredittkort med en lavere rentesats.

Innbetalingsgebyrer

Det er vanlig at det legges til et innbetalingsgebyr dersom du velger å utsette å betale kreditten.

Finnes det et beste kredittkort?

Som vi har sett, er det veldig mange faktorer man bør vurdere når man skal velge kredittkort. Det korte svaret er at det ikke finnes et beste kredittkort, men at du må finne det kredittkortet som er best tilpasset dine behov og ditt forbruksmønster. Dersom du alltid betaler kredittkortregningen i tide, bør du velge et kort som gir deg flest fordeler. Det er heller ikke noe i veien for å skaffe seg flere kort for å få flere fordeler. Har du derimot behov for å utsette betalingen, bør du velge et kort med lavere rente og gebyrer. Tenk derfor nøye over hvordan du har tenkt å bruke kredittkortet før du bestiller.