Slik ble dommen for 18-åringen som drepte to av vennene sine

Nyheter: Mannen var ikke til i stede da dommen falt.

Saken oppdateres

Den 18 år gamle mannen som har stått tiltalt for drap på to jevnaldrende kamerater i Trondheim, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Utilregnelig

18-åringen fra Afghanistan er funnet utilregnelig, skriver Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

Drapene på Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19), samt drapsforsøket mot en 18-åring, som klarte å rømme fra leiligheten i Trondheim sentrum, skjedde i september i fjor.

Mannen var ikke til stede i retten tirsdag. Han fulgte domsavsigelsen fra Regional sikkerhetsavdeling Brøset via videolink sammen med sin forsvarer, advokat Kolbjørn Lium.

Torsdag i forrige uke ble 18-åringen angrepet i retten av en jevnaldrende mann etter en pause i rettsforhandlingene. 18-åringen skal ha langet ut med en knyttneve, uten at det skal ha ført til noen skader.

Sykdomsutløst hendelse

– Dette er en sykdomsutløst hendelse. Det skjer plutselig og uten motiv. Hendelsen kom som lyn fra klar himmel, sa aktor om drapene.

Strandjord sa i sin prosedyre for en uke siden at hun aldri hadde sett en så grundig undersøkelse av en tiltalt tidligere.

– De sakkyndige har avgitt en rapport der de konkluderer med at tiltalte lider av paranoid schizofreni uten å være i tvil, sa hun.

Mannen var ikke til stede i retten tirsdag. Han fulgte domsavsigelsen fra Regional sikkerhetsavdeling Brøset via videolink.

Brutalt

– NN opptrådte brutalt under drapene. Han kan synes å ha foretatt en målrettet og rolig «flukt» fra åstedet bevæpnet med kniv. Handlingen og etterfølgende bevegelsene til Trondheim sentralstasjon kan nok tolkes slik at han opptrådte beregnende og planlagt. At enkelte av handlingene under og i umiddelbar tilknytning til voldsutøvelsen kan oppfattes som rasjonelle står imidlertid ikke i motstrid til at han var psykotisk, heter det i dommen som ble publisert klokken 14.20 i dag.

Dommen er i tråd med aktors påstand.