Den italienske kunstsamleren Patrizia Sandretto Re Rebaudengo har samlet kunst i 30 år, og har markert seg som en av de mest innflytelsesrike forretningskvinnene i verden.

Tjuvstart på åpning

Nå kan du se noen av verkene hun har samlet på Trondheim Kunstmuseum, når utstillingen «Hvis en reisende en Trondheimsnatt…» åpner i Bispegata kl 1300 idag.

Presseansvarlig Ida Grøttum og direktør Johan Börjesson ved Trondheim kunstmuseum inspiserer de 30 verkene som blir å se fra lørdag. Da tjuvstarter museet sin nyåpning i Bispegata med utstillingen «Hvis en reisende en Trondheimsnatt» som er et utvalg av den private samtidskunstsamlingen til italienske Patrizia Sandretto Re Rebaudengo.

– Dette blir en tjuvstart på den offisielle nyåpningen av museet, som vil stå helt ferdig til 6.mai. Da har vi den planlagte innvielsen av Gruppe 5-utstillingen som museet har jobbet med i flere måneder allerede, forteller direktør Johan Börjesson ved Trondheim Kunstmuseum.

Vi møter han sammen med presseansvarlig Ida Grøttum to dager før åpningen av den nye utstillingen «Hvis en reisende en Trondheimsnatt» .

–Samlingen har vært mange steder rundt omkring i verden, men har aldri før vært vist i Norge, så dette er helt unikt, sier direktør Johan Börjesson.

Britisk, kritisk samtidskunst

Det hele startet i 1992 da Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, etter å ha fullført sine økonomistudier, reiste til London og ved en tilfeldighet fikk besøke flere kjente britiske samtidskunstnere i deres atelierer.

Møte med kunstnere som Damien Hirst og Anish Kapoor forandret livet hennes, har hun uttalt i flere intervjuer.

Nå jobber hun på heltid for at flere skal få øynene opp for samtidskunsten.

–Samtidskunsten må ha rot i virkeligheten og må kunne si noe om den tiden vi lever i, sa den anerkjente samleren til nettstedet artnet.com i 2015.

Sarah Lucas, Nice Tits, 2011 Courtesy: Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino

Gjennom stiftelsen Fondazione Sandretto Re Rebaudengo reiser hun verden rundt for å synliggjøre samlingen, men den har aldri før vært vist i Norge.

Nå er det Trondheim Kunstmuseum sin tur – og verkene har de fått låne fram til slutten av desember.

Utstillingen består av kunstverk av store internasjonale kunstnere og beveger seg inn på mange ulike tema, som identitet, seksualitet og iscenesettelse av selvet.

Ett av hovedverkene du kan se er «Nice Tits» (2011) av den britiske, feministiske kunstneren Sarah Lucas.

Lucas er en del av den unge kunstnerkretsen rundt Damien Hirst som siden gjennombruddet på slutten av 1980-tallet ble kalt Young British Art (YBA).

Lucas representerte også Storbritannia under Venezia Biennalen i 2015 og har laget flere skulpturer og installasjoner som tematiserer kjønn, seksualitet og  kroppsidealer.

Skuplturen «Nice Tits» fra 2011 er en av disse, som nå altså er å se på den nye utstillingen ved Trondheim Kunstmuseum.

–Det er en helt vanvittig situasjon, dette er på et så høyt internasjonalt nivå, og jeg kan ikke få sagt hvor stolte vi er for å få huse disse verkene her i Trondheim!, forteller direktør Johan Börjesson.

Patrizia Sandretto Re Rebaudengo opprettet stiftelsen i 1995, like etter at hun hadde kjøpt sitt første kunstverk.

Målet har hele tiden vært å jobbe tett med kunstnere, og bringe samtidskunsten ut til et større publikum.

Idag har samlingen sin tilhørighet og et eget museum i Torino, og Patrizia blir rangert som  en av de 200 mest betydningsfulle kunstsamlerne i verden.

Berlinde De Bruyckere, La femme sans tête, 2004. Courtesy: Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino

I tillegg til å produsere utstillinger og finansiere prosjekter, låner Patrizia Sandretto Re Rebaudengo villig ut verk fra den enorme samlingen til museer og institusjoner verden rundt.

Et utvalg har nylig vært vist på Whitechapel Art Gallery i London, et annet på Marco i Roma.

Lørdag kommer Sandretto til Trondheim Kunstmuseum for å presentere et lite utvalg av de mer enn 1000 kunstverkene som totalt utgjør den unike og verdifulle samlingen.

Fra den imponerende samlingen har direktøren og kuratorene ved Trondheim Kunstmuseum gjort et utvalg på ca 30 verk, som skal vises i første etasje på museet i Bispegata ut 2017.

–Patrizia Sandretto Re Rebaudengo har hatt stor betydning for samtidskunsten. Gjennom hennes rolle som samler, men også hennes engasjement gjennom styreverv og roller i en rekke av verdens ledende kunstinstitusjoner, blant annet MoMA i New York, Philadelphia Museum of Art, forteller Börjesson.

Åpninger er kl 1300 idag, ved direktør Johan Börjesson som ønsker velkommen. Italias ambassadør Georgio Novello åpner utstillingen. Kl 15.00 blir det en samtale mellom Börjesson og Patrizia Sandretto Re Rebaudengo.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre