Skyhøy interesse for romfart i Trondheim: Her blir det liveoverføring av utsolgt arrangement

Nyheter: I forbindelse med åpningen av en folkeinvesteringskampanje, inviterer det trønderske romfartsselskapet Orbital Machines Trondheims innbyggere til romfartskveld i Vitensenteret planetarium.

Med seg har de invitert romfartsrelaterte studentprosjekter fra NTNU og danske Copenhagen Suborbitals som har planer om å gjøre Danmark til den fjerde nasjonen som utfører en bemannet romferd.

– Folk synes åpenbart det er spennende med romfart. Billettene vi opprettet til arrangementet i planetariet ble revet bort med en gang. På grunn av pågangen har vi valgt å videooverføre arrangementet i sanntid på internett slik at flere kan få det med seg. Vi har også booket baren på Work-Work, hvor arrangementet kan sees i sanntid på storskjerm, forteller PR og forretningsutvikler i Orbital Machines Ola Eid, i en pressemelding.

Utviklet turbopumpe

Oppstartsselskapet fra Trondheim har fått solid anerkjennelse for utviklingen av en elektrisk turbopumpe til småsatellitt-industrien. Pumpen er en viktig komponent av bæreraketter som brukes for å sende småsatellitter i bane rundt jorden.

Til planetariet kommer også organisasjonen Orbital Machines spinner ut t i fra, danske Copenhagen Suborbitals. Copenhagen Suborbitals er verdens eneste frivillige og folkefinansierte romfartsprogram og har siden 2011 sendt opp seks raketter med ytterligere mer avansert teknologi. Nå jobber på den siste raketten i rekken som skal plassere verdens første «amatør» til verdensrommet.

– Det starter med at jeg hadde ansvaret for å utvikle turbopumpen til Spica, raketten de nå jobber på. Dette er en ekstremt kraftig drivstoffpumpe som også må være veldig lett. Med de siste årenes utvikling innen batteriteknologi og elektriske motorer, konkluderte vi med at en elektrisk turbopumpe ikke bare var mulig, men også et sikrere, enklere og billigere alternativ. Etter en titt på markedet så vi raskt at det var ekstremt mange små bæreraketter i utvikling. Dette som en direkte konsekvens av at det skal plasseres ekstremt mange småsatellitter i bane i årene fremover. Det var derfor hensiktsmessig å starte et eget selskap for utviklingen av den elektriske turbopumpen, slik at vi også kan tilby denne til hele bransjen. Dette gjorde at jeg dro tilbake til Trondheim og stiftet Orbital Machines sier grunnlegger og daglig leder i Orbital Machines, Eivind Liland i pressemeldingen.

Både SINTEF og NTNU er viktige partnere for teknologiutviklingen som skjer hos Orbital.  På NTNU er professorer veiledere og studenter skriver master-oppgave om den elektriske turbopumpen. Selskapet benytter også Vannkraftaboratoriet ved NTNU til å teste pumpen med vann. Det er flere studentorganisasjoner ved NTNU som også driver med romfart. Propulse NTNU utvikler en rakett for internasjonal studentkonkurranse avholdt i USA. Orbit NTNU utvikler en satellitt og Ascend NTNU utvikler autonome droner.

Alle disse studentorganisasjonene vil prate om sine prosjekter på romfartskvelden i Planetariet som representanter for paraplyorgansiasjonen NTNU Space.

– Det som skjer av romfartsrelaterte studentprosjekter på NTNU er helt rått. De bygger både raketter og satellitter. Satellitten som utvikles har, etter hva jeg har skjønt, formål å ta en selfie fra verdensrommet. Vi er ekstremt glade for at NTNU Space ønsker å komme å prate om sine prosjekter, sier Liland.

Vil at «folket» skal eie verdensrommet

Orbital Machines åpner også sin folkeinvesteringskampanje under arrangementet. Høsten 2018 hentet selskapet 1,8 millioner kroner fra 140 investorer på plattformen folkeinvest.no. Nå håper selskapet å gjenta suksessen, og det er ingen tilfeldighet at de velger denne formen for finansiering.

– Vi har fått innvilget en rekke offentlige midler for forskning og utvikling. Men disse midlene i hovedsak matches med privat kapital. Det er derfor nødvendig å hente inn investorkapital for selskapet, sier Ola Eid

Han poengterer også at «tradisjonelle» norske tidligfase investorer ikke akkurat har romfart som spesialfelt, og at det derfor er utfordrende å hente privatkapital til selskapet. Han er derfor glad for at folkeinvest.no finnes, noe som gjør det mulig for alle å kjøpe aksjer i selskapet Helt nede til minsteinvesteringen på 1000 kroner.

– Det er også inspirerende at Copenhagen Suborbitals, organisasjonen vi spinner ut i fra, faktisk er verdens eneste bemannede, folkefinansierte romprogram. Svært mange aspekter av våre liv i dag er muliggjort av satellitter, og jeg tror og mener det er rett at verdensrommet skal bli mer allemannseie enn slik det har vært til nå, forklarer Liland.

Han er tydelig på at det å investere i Orbital Machines ikke er å anse som et veldedighetsprosjekt. Han viser til at investering i oppstartsselskaper innen privat romfartsteknologi har gått fra nærmest null til over to milliarder dollar på noen år, og at om selskapet bare har én kunde med ti oppskytninger i året likevel vil ha en omsetning på 30 millioner kroner.

(Kilde: Pressemelding)