«Det var skremmende å finne lettkledte jenter overstadig beruset, gråtende på en trapp eller i en grøftekant i fredelige Trondheim»

Nyheter: Eldbjørg Dahling (83) fra Trondheim er en av Norges eldste natteravner. Hun ble sjokkert da hun gikk sine første vakter nattestid i sentrum av Trondheim.

PS. Saken er produsert av Natteravnenes samarbeidspartner Tryg Forsikring

Eldbjørg beskriver en situasjon som er vanlig i gatene i norske byer. På nattestid, når utestedene stenger, starter den virkelige jobben til 83-åringen og de andre nattevandrerne. Da viser byen frem både seg selv og innbyggerne sine fra en mørk side.

– Jeg husker jenta som stod utilpass med armene til en mann hardt rundt seg. Det skulle en setning til: «kjenner du ham?». Det gjorde hun ikke. Jeg fulgte henne på bussen, og med et teppe rundt nakne, kalde skuldre, snudde hun seg mot meg og ga meg en klem. Da følte jeg at jeg gjorde nytte for meg.

I disse tider fronter den spreke pensjonisten en reklamekampanje på TV som natteravn i regi av samarbeidspartneren Tryg Forsikring.

– Jeg er 83 år, dette sier jeg bare ikke nei til, smiler Eldbjørg.

Etter stengetid

Det er som oftest etter at utestedene stenger behovet for Eldbjørg og de andre natteravnene er størst. Deres tilstedeværelse er ofte nok til å roe ned gemyttene, og ikke sjelden blir de en reddende engel for unge mennesker i en sårbar situasjon sent på natten.

– Da kommer de unge jentene ut fra barene, tynnkledde og fulle. Kanskje står det en edru mann og venter utenfor, med åpne armer som lukker seg rundt bare skuldre. Klare for å ta deg med hjem. Til seg selv. Noen havner i en grøft, andre gråtende på en trapp. Veien er kort ned til elva og vinterens minusgrader, forteller Eldbjørg.

Kjærlighetssorg og oppkast

Natteravnene er voksne i alle aldre som ønsker å bidra til en tryggere tilværelse, hovedsakelig på kvelds- og nattestid. De er gjerne uniformerte med sine velkjente gule natteravnsjakker.

Å ta pulsen på livets skyggeside er en del av oppdraget, noe Eldbjørg også har fått kjenne på.

– Jeg har møtt dem alle. Hun med kjærlighetssorg, han med skilte foreldre. De som gruer seg til eksamen, den venneløse, hun som har mistet noen, han som ikke har noe å miste.

De får en klem, gode ord, et teppe, vann. Noen har det verre. De må kanskje ha legehjelp, andre må reddes fra å drukne i sitt eget oppkast. Mange trenger noen som kan kjøre dem hjem. Eldbjørg ringer, snakker med vektere, med politi, legevakten.

– Det er blitt så rått der ute

83-åringen vet så inderlig vel at hun kun ved sitt nærvær kan endre skjebner. Skjebner som holder til i den norske fasadens bakgater.

– Det er en velkjent klisjé at Norge er verdens beste land å bo i. Det er kanskje det. For noen, og på overflaten.

– Graver man dypere, og det gjør man som natteravn, så ser man at det er ikke godt for alle, nei. Jeg er gammel. Jeg har sett hvordan samfunnet har forandret seg i takt med globaliseringen. Det er blitt så rått der ute. Kravstort. Overfladisk. Alt skal gå så fort. Man har ikke nødvendigvis en bestemor å gå til når man ikke passer inn fordi man ikke er tynn nok, pen nok, flink nok. Også bestemødrene er opptatte i dag, sier hun.

Det er da de kommer til Eldbjørg, mørkets bestemor på gaten.

– Er du ute og går så sent du også da, bestemor? pleier de å si til meg.

Nakenbilder og sex

Til tross for sin alder tror Eldbjørg den faktisk kan være en fordel.

– Det er både pluss og minus ved å være såpass gammel som jeg er når man skal ut og ravne, men jeg opplever at mange ser på meg som nettopp en bestemor. De husker kanskje at bestemor var en med et trygt fang fra da de var små, en de kunne komme til for trøst og forståelse. Det er kanskje enklere å komme til meg enn til de som er på alder med foreldrene eller yngre, sier 83-åringen, som ikke har barn eller barnebarn selv.

Fremtiden for den oppvoksende generasjon ser hun ikke så lyst på. Selv om alle er nærmere enn noen sinne med tanke på logistikk, nett, sosiale medier og infrastruktur, skaper de samme tingene også avstand og kulde, mener hun.

– Det er de ytre verdiene som er i fokus, og de unge har så mange valg, så mange inntrykk å fordøye. Se på filmer, reklamer, TV. Se hvor mye sex det spilles på, og så lurer vi på hvorfor de sender nakenbilder til hverandre!

– Forhindrer seksuelle overgrep

Eldbjørg får ofte bekreftet at det betyr noe at hun er der ute. Enten ved et takk, en setning om at det er bruk for henne, en klem, et smil. For politi og vektere er natteravnene mer enn bare et kjærkommet innslag i natten.

– Vi vet at natteravnene ved å være tilstede bidrar til å dempe gemyttene og unngå vold. Vi vet også at de har bidratt til å forhindre seksuelle overgrep ved at de ser sårbare personer i en vanskelig situasjon som kan være et lett bytte for potensielle overgripere, og går da inn og bistår disse menneskene, sier Arve Nordtvedt, stasjonssjef ved sentrum stasjon i Trondheim politidistrikt.

De eldre må bli hørt

Det er ikke den stereotype bestemoren man tenker på når man møter Eldbjørg. Du vet, hun med forkle og kjøttkaker putrende i gryta. 83-åringen er ikke en gammel dame som lukter hjemmebakst og kanel. Engasjementet minner mer om en slags chilieksplosjon. Det brenner i Eldbjørg. Ikke minst for fellesskapet. Hun er engasjert i LO, i kirken, i borettslaget sitt, og nå også i natteravnene.

Hun stiller også gjerne opp for å protestere mot at det skal være 300 amerikanske soldater på Værnes i fredstid. Og Eldbjørg mener de eldre bør bli hørt i større grad enn det som er tilfelle i dag.

– Gjennomsnittsalderen på Stortinget er 45 år, det henger ikke på greip når man tenker på «eldretsunamien»! Og det står da i Grunnloven at Stortinget skal representere hele Norges befolkning? Det er for mye skjorter og slips og for lite murere og kassadamer. For mye jåleri. Ta for eksempel det faktum at når en professor går av med pensjon, blir han «Professor emeritus». Jeg har aldri hørt om en «murer emeritus», men går ikke av veien for å kalle meg selv for «kontordame emeritus».

En tittel hun godt kan ta med seg videre etter flere tiår i Televerket, forløperen til dagens Telenor.

Nyter sin nye kjendistilværelse

Yrkesrollen er over for lengst, og hun er allerede en erfaren pensjonist. Med sin ferske hovedrolle på TV-skjermen, der alle kan se Eldbjørg i aksjon som natteravn, har en slags kjendistilværelse åpenbart seg.

– Jeg har blitt gjenkjent en rekke ganger, sist på bussen der en fremmed gratulerte meg. Slekt og venner er stolte, og jeg synes jo selv det er fantastisk stas. Jeg hadde jo aldri trodd at en slik sjanse ville komme, og jeg innbilte meg en stund at jeg nå var klar for Hollywood, ler hun.

– Men da jeg så hvor mye arbeid og tid som ligger bak en film på 30 sekunder har jeg nok revurdert mine skuespiller-ambisjoner.

Hun håper imidlertid at folk som ser filmen skal tenke at de selv kan være med på å gjøre en forskjell.

– For allmenheten vil det nok overraske at det faktisk er slik i vårt gode land, at det er ungdommer der ute i natten som trenger hjelp. Den tanken slipper de ikke, og så håper jeg at det fører til at de tenker: «Jaja, jeg har jo anledning til å prøve en natt», og så får de kanskje kallet, de også.

Følg Trondheim24 på Facebook og Instagram!