Skjebnedag for de tre guttene som for 30 år siden fikk skylda for Siljes død

Nyheter: Statsadvokaten offentliggjør i dag sin beslutning i Silje-saken i Trondheim – der tre små gutter ble utpekt som ansvarlige for snart 30 år siden.

Påtaleavgjørelsen i drapssaken fra 1994 blir offentliggjort i en pressemelding klokken 12. Det bekreftet statsadvokat Unni Sandøy overfor NTB tidligere i februar.

Lørdag 15. oktober i 1994 ble fem år gamle Silje Marie Redergård funnet død i en akebakke på Tiller i Trondheim. Et drøyt døgn senere ble tre lokale gutter på fire, fem og seks år utpekt av politiet som ansvarlige for dødsfallet.

Saken ble aldri behandlet i rettsvesenet siden de tre guttene var under den kriminelle lavalderen.

Massiv kritikk

I ettertid har deler av etterforskningen, samt avhørene av guttene vært gjenstand for kritikk. Dette ble belyst i NRK-dokumentaren « Drapet i akebakken » høsten 2021.

Avhørene av guttene har blant annet fått massiv kritikk fra politioverbetjent og avhørsekspert Asbjørn Rachlew. Etter dokumenter I desember 2021 ble det besluttet at saken skulle gjenopptas.

De tre guttene er i dag i 30-årene og har i den nye etterforskningen fått status som mistenkte. Det innebærer at de har fått forsterkede rettigheter og har fått oppnevnt forsvarere.

40 vitner

Saken er blitt etterforsket av Trøndelag politidistrikt og har ligget på Statsadvokatens bord siden 19. desember i fjor.
Det er gjennomført tekniske undersøkelser i saken og innhentet ny sakkyndig vurdering basert på obduksjonsrapporten fra 1994.

Politiet har vært i kontakt med rundt 40 vitner, blant dem flere vitner som ikke har vært involvert i saken tidligere.

I tillegg har politiet gjennomgått journaler fra offentlige etater. Etterforskningsgruppen har hatt bistand fra Kripos og hele veien etterforsket saken ut fra flere hypoteser, blant annet om det kan finnes alternative gjerningspersoner.

Delvis avkledd

Den fem år gamle jenta ble funnet delvis avkledd i snøen og hadde synlige skader på overkroppen, men ingen av disse var så alvorlige at de var dødelige. Hun døde trolig som følge av nedkjøling.

Da politiet gikk gjennom bildene i saken på nytt, oppdaget de mulige spor fra sko på Siljes kropp.

NRK meldte 7. februar i år at nye funn av fotavtrykk som ble avsatt på den lille jentas kropp, kan bli sentrale i påtalemyndighetens vurderinger av saken.

FAKTA: Dette er Silje-saken

* Fem år gamle Silje Redergård ble funnet død i snøen på Tiller i Trondheim 15. oktober 1994.

* Tre gutter, fire, fem og seks år gamle, fikk skylden for dødsfallet. De tre hadde lekt med Silje før hun ble funnet død. Saken ble henlagt på grunn av de mistenktes lave alder.

* I en dokumentar fra NRK Brennpunkt høsten 2021 kom det fram sterk kritikk av politiets etterforskning i 1994.

* Trøndelag politidistrikt startet i desember 2021 ny etterforskning av saken etter ordre fra Statsadvokaten.

* Fredag klokken 12 offentliggjør Statsadvokaten i Trøndelag sin påtelebeslutning i saken.