Sittingen på jobb øker risikoen for tidlig død selv om du trener

Nyheter: Å sitte for mye øker risikoen for dårlig helse og tidlig død. Dersom du har en stillesittende jobb, bør du finne muligheter for å stå og gå mer - helst fire timer i løpet av dagen.

Dette ifølge en anbefaling som ble publisert i British Journal of Sports Medicine i begynnelsen av juni 20151. Forfatterne bak anbefalingen er en internasjonal ekspertgruppe som ble invitert av Public Health England og Active Working CIC.

Stå ved skrivebordet – eller ta aktive pauser

Anbefalingen retter seg mot alle som har en stillesittende jobb: På grunn av farene som er forbundet med for mye sitting, bør alle med stillesittende arbeid få inn rutiner som gjør at man kan være i lett aktivitet, eller stå i minst to timer av hver arbeidsdag. Etterhvert bør dette økes til fire timer om dagen.

For å oppnå dette anbefaler de at sittende arbeid med jevne mellomrom bør bli brutt opp med stående arbeid, ved at du for eksempel har et skrivebord som du kan heve, eller ved å ta korte, aktive pauser. På samme måte som mange arbeidsplasser fremmer sunt kosthold, redusert alkoholinntak, redusert røyking og lignende, bør de også fremme for sine ansatte at for mye sitting kan øke risikoen for hjertesykdommer og tidlig død.

Les også: Godt trent – men inaktiv.

Stå mer – selv om du trener

Flere studier har i løpet av de siste årene pekt på farene ved inaktivitet – og på hvor viktig hverdagsaktiviteter er for helsa. Mange sammenligner inaktivitet med helsefarene som følger med å røyke, og forfatterne angir at de som sitter mest, har mer en dobbelt så høy risiko for å utvikle type 2-diabetes og hjertesykdom, høyere risiko for kreft og høyere risiko for tidlig død – enn de som sitter minst.

I artikkelen Opp fra stolen! som ble publisert på NHI.no i februar 2014, sier en av forfatterne bak en studie om stillesitting følgende:

– Man har trodd at om du er sprek og fysisk aktiv, vil dette beskytte deg mot dårlig helse, selv om du også bruker mye tid på å sitte. Nå vet vi at dette beskytter deg langt mindre mot negative helseeffekter enn vi tidligere har trodd.