Afgansk asylsøker med uavklart situasjon siktet for dobbeltdrapet

Nyheter: Den siktede for dobbeltdrapet i Trondheim er en afghansk asylsøker med uavklart situasjon. Rita Ottervik er kritisk til håndteringen av de unge asylsøkerne.

De to unge mennene som ble drept i Trondheim mandag, hadde fått opphold i Norge. Dette gjelder også ungdommen som ble skadd.

Den siktedes situasjon i landet var imidlertid fortsatt uavklart. Det opplyste ledelsen i Trondheim kommune på en pressekonferanse tirsdag, dagen etter den dødelige voldshendelsen i en leilighet i sentrum av byen.

– Det er utrolig trist når ungdommer som søker trygghet i en annen del av verden enn den de kommer fra – i trygge Trondheim – mister livet sitt her, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Preget

På en pressekonferanse tirsdag beskrev hun en kommune og et miljø som er sterkt preget av dobbeltdrapet.

– Her er det veldig mange ungdommer, både enslige mindreårige, men også skolekamerater, kamerater i idrett, i nettverk, husverter og også mange ansatte. Så dette er en sak som berører veldig mange i Trondheim, sier Ottervik til NTB.

Hun forteller at både Trondheim og de øvrige storbyene har tatt imot enslige mindreårige gjennom mange år, og har god erfaring med det.

– Og det er selvsagt en jobb som vi som storbyer må gjøre, for vi har kompetanse til det, understreker ordføreren.

– Det som er nytt nå – og som jeg ikke legger skjul på at jeg opplever som utfordrende – er at dette er mennesker som ikke vet om de får varig opphold, som ikke vet om de blir sendt ut igjen, fortsetter hun.

Skeptisk til midlertidighet

Ottervik betegner det som krevende for kommunen å motivere ungdommene til utdanning, arbeid og til å få framdrift i livene sine.

– De vet ikke hva som skjer i neste omgang, om et halvår, ett år eller to, sier hun.

Ordføreren sier at hun er generelt skeptisk til midlertidig opphold over lang tid.

– Det er en påkjenning for den enkelte og en utfordring for kommunene som ivaretar disse menneskene. Vi må selvsagt gjøre så godt vi kan. Men den nasjonale politikken burde ha som fokus at det skal være færrest mulig midlertidige og i hvert fall kortest mulig, slik at folk får mulighet til å starte livene sine på nytt, sier ordfører Rita Ottervik til NTB.

(©NTB)