Bare i Trøndelag er det over 102 000 aleneboende. For kvinner har den prosentvise økningen vært størst i aldersgruppen 25-29 år. Der over halvparten på slutten av 80-tallet hadde inngått ekteskap, er det i dag kun 1 av 5 kvinner i alderen 25-29 år som er gift.

Marie Jacobsen (29) fra Trondheim har vært singel i sju år og er dermed en av de som har vært med på å dra opp statistikken.  Det blir det hudløs studentradio av:

Singelkrisa

For tiden leder Jacobsen sitt eget program på Radio Revolt kalt «Singelkrisa». Programmet går på lufta hver lørdag mellom 12 og 13 handler om det å være singel og hvordan man kan jobbe seg gjennom nettopp singelkrisa.

– Men er det krise å være singel da?

– Nei så absolutt ikke. For mange er det å være singel et bevisst valg og noe man trives veldig godt med. Har man vært singel i syv år men egentlig ønsker seg en kjæreste så kan det fort bli at man sliter litt…

HØR SINGELKRISA SPOTIFY

Trondheim24 møter Jacobsen til en kopp kaffe i Midtbyen for å snakke litt om det å være singel. For Sandefjordsjenta har ifølge seg selv nok av erfaring på området.

– Jeg har blitt dumpa mange nok ganger til å vite hva det dreier seg om. Det kanskje største problemet med å bli dumpa er at man kan bli såpass «desperat» at man går rett på en ny smell. Alternativt blir man mer innesluttet og forsiktig noe som kan gjøre det enda vanskeligere å finne noen.

Jacobsen tror en av årsakene til at stadig flere kvinner på hennes egen alder er singel er at man ønsker å vente på «den rette». Selv falt hun pladask på en bygdafest for ti år siden.

– Jeg var 19 år og gikk siste året på videregående. Han var 22, hadde jobb, bil og egen leilighet. Og så var han utrolig flott. Jeg var utrolig forelsket.

Men etterhvert begynte tvilen å gjøre seg gjeldene.

-Jeg våknet en dag og lurte på om dette virkelig var alt. Skulle ikke jeg som andre få lov til å reise litt rundt i verden før jeg slo meg til ro? Og var jeg egentlig klar for å gi opp min egen frihet på denne måten?

Forholdet tok slutt og Jacobsen gikk på sin første store kjærlighetssorg.

-Jeg gikk rett i kjelleren. Jeg gråt og gråt og var fast bestemt på at jeg aldri skulle forelske meg igjen.

Men kjekkasen fra nabobygda skulle snart være glemt. Jacobsen flyttet til Oslo og var klar for storbylivet og nye muligheter.

Dating

De siste 10 årene har stadig mer av «sjekkingen» blant norske menn og kvinner flyttet seg over på forskjellige datingportaler på nett. Rundt 575 000 er innom én eller flere datingsider iløpet av en måned viser bransjens egen tall. En bransje som nå omsetter for nærmere 200 millioner i året.

Jacobsen mener det er både fordeler og ulemper knyttet til det å «sjekke» på nett. Selv har hun profil på Tinder.

-Det er jo veldig enkelt da. Er det noen som ikke fanger interessen din så er det jo bare å bla seg videre. Samtidig er det med Tinder som sosiale medier – du kan ikke være sikker på at det folk skriver om seg selv faktisk stemmer. Og så er det jo litt slitsom å gå rundt å lure på hvorfor den og den ikke har svart på meldingene dine med en gang. Har de mistet interessen? Har de funnet noen andre?

-Hvordan ser drømmemannen ut da?

-Nå skal ikke jeg komme med den at «..utseende ikke betyr så mye og at det er det indre som teller..» Det er klart at det første vi legger merke til ved en annen person er utseende. Det er allikevel slik at hvis det skal være noe å bygge videre på så må personlighetene også matche. For min egen del så må han være glad i barn, ha humor, være glad i friluftsliv og ikke minst like å reise.

Jacobsen selv har så langt besøkt 24 land. I januar setter hun seg på flyet igjen. Alene.

– Jeg gidder ikke å sitte i Norge når jeg runder 30. Skal man først bli peppermø så kan man like gjerne bli det på Bali. Og hvem vet hvem jeg blir sittende ved siden av på flyet?

Om du vil bli bedre kjent med Marie så treffer du henne på Instagram: