«Nøtteknekkeren» kommer tilbake til jul neste år, etter å ha hatt pause i to år.

Eindride Eidsvold blir gjesteskuespiller i «Byggmester Solness».

Og «Spelemann på taket» settes opp på Hovedscenen – 20 år siden sist.

Dette var noen av nyhetene da Trøndelag Teater idag presenterte programmet for 2018.

Publikumsuksess

Med en spennvidde fra Ibsen-klassikere og folkelig musikal til Samuel Beckett og Olav Duun, der de unge skuespillerne ved teatret får fremtredende roller, ligger det an til å bli en typisk Seltun-sesong der publikum må forberede seg på litt av hvert på scenen.

Den kreative trioen Mats Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal har de siste par årene konsentrert seg om sin svært så populære versjon av «Juleevangeliet» – the smash hit musical.

I tillegg har de hatt stor suksess med «Slaget på Testiklestad» på Sverresborg Folkemuseum.

Om ett år er de klare for å servere sitt trofaste publikum en splitter ny versjon av «Nøtteknekkeren».

– Med Nøtteknekkeren skapte vi et gigantisk univers, nå skal vi strippe det ned litt og begynne helt fra scratch, den første versjonen hadde sine premature svakheter, for å si det sånn!

Skuespiller og regissør Mats Bones, fortalte om arbeidet med den nye versjonen av «Nøtteknekkeren», iført sitt umiskjennelige kostyme fra «Juleevangeliet» som denne uken er inne i sin siste prøveuke før premieren førstkommende lørdag.

Utenfor huset

Vi møter teatersjef Kristian Seltun i samtale med Eindride Eidsvold i Theatercafeen, etter at hele 2018-sesongen har blitt presentert for presse og et utvalgt publikum.

–  Teaterets oppgave er å utfordre sansene, overraske og skape sterke opplevelser, og jeg tror ikke det blir kjedelig for å si det sånn, forteller han.

Seltun innrømmer at det har vært en liten utfordring at de ved Trøndelag Teater har hatt et aldri så lite generasjonsskifte de siste årene.

Image with visual paralax effect

Mari Hauge Einbu og Eindride Eidsvold spiller hovedrollene når «Byggmester Solness» settes opp på Hovedscenen høsten 2018.

Så de måtte utenfor Trondheim for å lete etter en mann mellom 4o og 50 år til å spille hovedrollen i «Byggmester Solness».

– Vi spurte Eindride og han sa ja omtrent på stående fot, vi gleder oss veldig til å se han på Hovedscenen neste år, forteller Seltun.

I løpet av sine ni år som teatersjef har han satt opp et Ibsen – stykke i året.

Se også det første intervjet med den nye teatersjefen, Elisabeth Egseth Hansen.

Sterke karakterer på Hovedscenen

Trøndelag Teater byr også på en ny, sprek satsing på Hovedscenen når «Kong Ubu» av Alfred Jarry får premiere  allerede 19.januar.

Ennå er det mange løse tråder og mye som skal på plass før alt er klart.

Men hovedhistorien er klar:

– «Kong Ubu» er en slags Trump for vår tid, som kommer til Trondheim for å slå seg ned her. Og det er ikke en god nyhet! forteller Seltun.

Eindride Eidsvold blir gjesteskuespiller ved Trøndelag Teater høsten 2018. Her sammen med Kristian Seltun som idag presenterte sin siste sesong som teatersjef.

Bak denne oppsetningen finner vi den slovenske teatertrioen som for to år siden satte opp Erlend Loes «Doppler».

De er kjent for å skape sitt eget magiske og elleville univers når de setter opp sine unike storsatsinger.

For den som ikke fikk med seg Doppler, hva kan publikum vente seg?

– Denne gjengen har ingen grenser for hva de kan gjøre på scenen, forteller presseansvarlig Sissel Grønlie.

Stikkord er kreative krumspring, mange overraskelser og storslått scenografi, ifølge Grønlie.

Folkets Spelemann

Musikal hver vår har vært Trøndelag Teaters varemerke i en årrekke og mange har hatt forventninger til hva Seltun ville velge i sin siste sesong som teatersjef.

– Det er ingen hemmelighet at det begynner å bli så mange sterke musikaloppsetninger her på huset at vi snart må snu bunken, og når vi først valgte å gjøre det var det liten tvil om at akkurat denne har en nerve og en musikalitet og ikke minst en god historie!

Musikalen han snakker om er «Spelemann på taket»  som får premiere 10.mars.

Image with visual paralax effect

Trond-Ove Skrødal har hovedrollen som Tevje når «Spelemann på taket» settes opp på Hovedscenen i mars 2018. Ganske nøyaktig 20 år siden sist.

Stykket ble satt opp på Hovedscenen i 1998, den gang med blnt andre Trond Ove Skrødal i ensemblet.

Det blir ikke akkurat Lasse Kolstad-versjonen dette nei!

Nå har Skrødal fått hovedrollen som Tevje, og må forberede seg på en vår med sang og dans innimellom sin egen pappaperm.

– Det er jo et stykke som mange kjenner og som har en bred appell til mange ennå idag, det handler om hverdagslivet til helt vanlige mennesker, og som blir stilt overfor noen helt uvanlige valg, sier den erfarne skuespilleren.

«Spellemann på taket» blir en av hovedsatsingene på Trøndelag Teater i 2018. from Trondheim24 on Vimeo.

Selv ble Skrødal litt overrasket da teatersjefen ringte han og sa at han ville ha han i hovedrollen.

– Jeg som ikke har hatt en sangrolle på årevis, jeg må venne meg til tanken, og har allerede begynt på innstuderingen, men det blir ikke akkurat Lasse Kolstad-versjonen dette nei!

Musikalsk leder Åsmund Flaten bobler over av entusiasme når han forteller om neste års musikal.

– «Spelemann på taket» er jo rett og slett en fantastisk musikal med utrolig bra musikk! Egentlig skrevet for fullt orkester, men vi lager vår egen versjon med sju av de fineste musikerne vi har!

Åsmund Flaten er musikalsk leder for vårens musikaloppsetning «Spelemann på taket». Trond-Ove Skrødal får hovedrollen som Tevje.

Flaten skryter av Skrødal som vokalist.

– Du synger dritbra og dette kommer til å bli så bra!

Hele programmet for 2018 får du her.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre