Milliongave: Se byens nye redningsskøyte i aksjon på fjorden

Nyheter: Anna-Synnøve Bye hedrer sin far og donerer en redningsskøyte til sju millioner kroner. Båten skal betjene Trondheimsfjorden og er landets raskeste redningsskøyte med en maksfart på 45 knop

Den nye redningsskøyten får base på Skansen og ble døpt på Krigsseilerplassen lørdag. Fartøyet får et operasjonsområde som strekker seg over hele Trondheimsfjorden.

Det er Anna-Synnøve Bye, tidligere adm. dir. for Fosen Mekaniske Verksteder AS, og hennes familie som har donert den nye redningsskøyta i Staff-klassen til Redningsselskapet.

Den toppmoderne skøyta, som koster 7-8 millioner kroner, er 100 prosent norskprodusert og designet av den kjente norske industridesigneren og forretningsmannen Bård Eker.

Båten er utviklet og bygget av Hydrolift i Fredrikstad, i tett samarbeid med Redningsselskapet, heter det i en pressemelding fra Redningsselskapet.

Skøyta er Norges raskeste redningsskøyte, med en toppfart på 45 knop. Noe som betyr enn styrking av beredskapen i Norges tredje lengste fjord.

— Vi setter enormt stor pris på denne generøse gaven som gjør oss i stand til å redde flere liv og øke sjøsikkerheten kraftig i Trondheimsfjorden. Den nye skøyta er blant verdens mest moderne redningsfartøy i sin klasse, og vil være i beredskap i minst 20 år fremover, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.

Gave til Trondheim

— Dette er familien Bye sin gave til Trondheim, Trondheimsfjorden og Trøndelagskysten som min far, Jens Bye, kjente så godt, sier lørdagens gudmor, som har bestemt at den 164. redningsskøyta i Redningsselskapets 126 år lange historie skal bære farens navn. Gudmor er Jens Byes barnabarn, Ann-Kristin Bye

— Ved å la hans navn leve videre i en sprek og topp moderne norskbygget redningsskøyte, føler jeg at vi hedrer det mangesidige mennesket han var. Min far var både gründer, verftseier, skipper og reder, men ikke så mange vet at han faktisk startet karrieren som gjetergutt, sier Anna-Synnøve Bye.

Tekniske data RS 164 «Jens Bye»

Modell: Staff-klassen
Lengde: 12 meter
Motor: Vannjet. 2 x 500 hk
Utstyr: Slepekrok, 2 x kartplottere, VHF, radar, varmesøkende kamera, vannscooter.
Besetning: Tre personer, fra det frivillige sjøkorpset i Trondheim
Kostnad: Rundt 7 millioner kroner.