Les talen i sin helhet under annonsen

Her er talen i tekst:

Kjære alle sammen

Jeg ønsker å sende dere alle en varm hilsen, i en tid som er vanskelig og utfordrende for byen og samfunnet vårt. Og jeg vil takke dere alle sammen for den fantastiske innsatsen dere legger ned for at vi skal komme oss gjennom dette.

Byen Trondheim er ikke lik seg lenger. En levende og vanligvis svært så vital by, har stilnet. Gatene er tomme. Alle møteplassene våre er forlatt. Vi har måttet stenge mange av fritidstilbudene våre. Trondheim er blitt en rar by.

I dag er det mange som ikke er i arbeid. Enten fordi de er permitterte, i karantene eller syke. Dette er ingen enkel situasjon. Det gjelder å holde ut og følge alle gode råd. Hverdagen kommer tilbake. Det er trøsten. Mange er ennå i jobb og utfører viktige oppgaver, og sørger for at det som må gå rundt, fortsatt går rundt. Ikke minst alle som jobber i og rundt helsevesenet. Takk til dere alle. Dere gjør en fantastisk jobb.

Jeg vil spesielt sende noen varme tanker til alle som er gamle og syke, og til alle som er i risikogruppa. Ikke alle tåler dette viruset like godt, dessverre, og det er det viktig at alle vi andre tenker på hele tida. Jeg vet at mange er engstelige for sine nærmeste og for at de skal bli smittet. Derfor har vi alle et ansvar for å bidra til at smitte ikke spres.

I en tid som dette er det mange som føler seg ensom og kanskje engstelig. Jeg håper dere alle tenker litt på det. Ta en telefon. Ring og spør hvordan det går. Si at du tenker på dem. “Det å være menneske i et samfunn er en ren omsorgsøvelse”, har Ole Paus sagt. Nå får vi øvd oss skikkelig. Vi har hjelpetelefoner, både nasjonalt og lokalt, og dette er viktige tiltak. Men for noen er det nettopp stemmen din som virker aller best.

For alle dere som sitter hjemme og har andre helseutfordringer enn korona, ikke nøl med å kontakte fastlegen din hvis du føler at det er nødvendig. Vi har et fantastisk helsevesen, som klarer å ivareta mer enn korona-syke.

Jeg er spesielt imponert over hvordan byens barn og unge takler det her. Takk for at dere bidrar så mye i denne dugnaden. Jeg vet at dere er svært opptatt av og engasjert i det som skjer. Vi voksne har mye å lære av dere. Ikke minst i en slik situasjon.

Det er godt å se hvordan vi alle står sammen i dette. Jeg vil takke dere alle for den store tålmodigheten dere viser. Vi nærmer oss ei påske som vil bli annerledes enn det vi er vant til. Håper likevel at dere får ei fin påske. Vi trenger å stå videre sammen i dugnaden. Det er ikke over ennå, og alle må gjøre sin del av den viktige jobben.

Takk til alle sammen, og riktig god påske.