Verdens største våpenprodusent fikk tilbud om å leie hele Nidarosdomen for småpenger

Nyheter: F-35-produsenten Lockheed Martin fikk først ja til å leie Nidarosdomen, men øverste sjef i Den norske kirke satte til slutt ned foten.

 Frem til 2025 skal Norge anskaffe inntil 52 kampfly med våpen og utstyr til en verdi av 71,5 milliarder kroner fra Lockheed Martin.

I forbindelse med ankomsten av de første F-35-flyene på norsk jord, skal det holdes en offisiell seremoni på Ørland flystasjon den 10. november.

Lockheed Martin ville i den forbindelse leie Nidarosdomen for å arrangere en konsert og feire ankomsten av de nye kampflyene. De fikk ja til å leie lokalet for rundt 50.000 kroner, skriver NRK.

Derfor ville de leie ut

– Vi tok en intern beslutning på dette og vi vurderte det som et konsertforhold hvor vi holder en konsert med vår organist i en halv time. Vi svarte ja fordi dette er en nasjonal begivenhet og overlevering av en veldig stor kontrakt, sier menighetsforvalter i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Jan Schrøder, til kanalen.

Øverste sjef i Den norske kirke, preses Helga Byfuglien, satte imidlertid ned foten da hun fikk høre at den amerikanske våpenprodusenten hadde leid Nidarosdomen.

– Jeg forholder meg til det Kirkemøtet har lagt til grunn – å feire dette i nasjonalhelligdommen er ikke i tråd med hvordan kirken skal forvaltes, sier hun til samme kanal.