Samenes nasjonaldag: Droppet flaggene på Elgeseter bru

Nyheter: Trondheim kommune gratulerer alle samer med dagen i dag, men har ikke hengt opp ett eneste flagg på Elgeseter bru.

Den samiske nasjonaldagen har siden 1993 blitt feiret over hele Norge. Den markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917. Dagen er offisiell flaggdag i Norge og feires også ved utstrakt bruk av det samiske flagget som ble godkjent at den 13. nordiske samekonferansen i Åre i 1986 og offisielt anerkjent i Norge i 2004.

Ordfører Rita Ottervik og statsminister Erna Solberg, Stortinget var blant gratulantene da samenes nasjonaldag ble markert lørdag.

– Ingen dag i året er den samiske kulturen mer synlig i landet vårt enn akkurat i dag. Dette er en dag vi feirer med stolthet, sier statsminister Erna Solberg i en egen gratulasjonshilsen på Twitter.

Men langs Elgeseter bru, som er en hyppig brukt flaggarena i Trondheim, glimrer de samiske flaggene med sitt fravær – noe som ikke har gått upåaktet hen i det samiske miljøet i byen.

Lise Eder Murberg, leder for den samiske studentforeningen i Trondheim, er skuffet og lei av at de nok en gang må minne om Samenes nasjonaldag:

– Jeg synes det er synd at det enda ikke er naturlig at alle offentlige instanser i hele Norge husker å heise flagget på 6. februar, som er en offentlig flaggdag i Norge. Elgeseter bro har flagg i alle mulige anledninger, feks RBK flagg ved fotballkamp, NTNUI flagg og det flagges alltid med norske flagg over hele brua til 17.mai. Dette burde også være naturlig på samenes nasjonaldag. Det ble flagget på brua under Tråante2017, så at det er mulig til å få tak i flagg vet vi. Kommunen har gjort mye bra de siste årene når det kommer til samisk kultur og det samiske miljøet, så vi håper at dette er noe som kan komme på plass ihvertfall til neste år, sier Murberg

Video: Kjersti Lunden Nilsen

Mye positivt

På riksplan skjer det imidlertid mye positivt rundt de samiske språkene om dagen. Norge skal få offisielle navn alle de tre samiske språkene i Norge, det skal bli innført samisk språk i nye pass, og at samisk skal få status som urfolksspråk.

– Samenes nasjonaldag feires for å markere samefolket kamp for friheter og rettigheter. Jeg håper du og alle som feirer i dag får en fantastisk flott dag, sier SV-leder Audun Lysbakken i en hilsen alle partiene på Stortinget har stilte seg bak lørdag.

– Samiske og norske flagg som vaier over hele landet, vil kanskje bli den mest synlige markeringen av samenes nasjonaldag i år. Pandemien setter dessverre begrensninger for hvordan vi får feiret på. Likevel håper jeg at alle finner hyggelige måter å markere dagen på, sier sameminister Linda Hofstad Helleland (H).