I dag formiddag åpnet Per Viderup sin nye Falafel bar på Leüthenhaven, og ifølge han er falafel den perfekte lunsjen:

– Jeg synes det. Se bare på take away-trendene i New York. Der er det falafel som gjelder nå. Det finnes falafelbarer og foodtrucks over alt i den byen, så hvorfor skulle ikke trønderne la seg overbevise?

– Jeg vil at flere skal oppdage retten, så slagordet mitt er falafel til folket!, sier han.

Treffes på festival

Fram til nå har han drevet mathåndverk i sin omreisende food-truck, men nå har han altså utvidet virksomheten med en permanent Falafel bar.

– Jeg skal fortsatt ha bilen, den er opptatt på masse festivaler og andre oppdrag gjennom sommeren, og kommer også til å være på Torvet innimellom, forteller Per.

Da han kom over det tomme kafelokalet på Leüthenhaven bestemte han seg for å satse,  og skaffe seg et ordentlig kjøkken. Her står han selv over grytene, og serverer ferske falafelruller, salater, ovnsbakte grønnsaker og andre vegetarretter til byfolk på farten.

Hva er det som driver deg?

–Jeg liker ting med sjel. Ekte mat, ekte råvarer og ekte håndverk. Det er det dette handler om.

I dag formiddag åpnet han dørene inn til det nymalte grønne huset i Repslagerveita 2, mens håndverkere og andre hjelpere ferdigstilte de siste detaljene.

Image with visual paralax effect

– Jeg har ikke hele menyen klar før i morgen, så jeg starter litt forsiktig, men det var viktig for meg å åpne nå, jeg har gått og ventet på dette siden lenge før påske, og det er fint å endelig være i gang, sier han.

Det er lettere kaotisk når vi stikker innom for en prat og en smaksprøve, og Per forsikrer oss om at alt er som det skal være. Han er ingen uerfaren driver av lignende konsepter.

–Den skal være crispy utenpå, og myk inni, og du må ha den riktige balansen av krydder, konsistens og smak.

På nøyaktig samme dato, 19. april for 12 år siden, åpnet han Persilleriet, kun noen meter lenger bort på Leüthenhaven.

-Det har vært en lang reise og jeg har gjort meg mange erfaringer, mye har skjedd, men nå er jeg endelig der jeg skal være, forteller han åpenhjertig.

Per Viderup slår av en prat med studentene Jonas Ehnroth og Amund Totland på åpningsdagen.

Grønnsaker og belgfrukter, vegetarmat og nå falafel. Den nord-afrikanske spesialiteten som har blitt populær fastfood mange steder i verden.

Per har utviklet sin egen variant med nordisk særpreg, og bruker blant annet bygg, kål og guler erter som helt grunnleggende råvarer på sitt kjøkken.

–Den skal være crispy utenpå, og myk inni, og du må ha den riktige balansen av krydder, konsistens og smak.

Han varmer de små kikertbollene i panna og gir dem et dryss av hjemmelaget paprikaolje før servering. Noen mynteblader, sitron, urter på toppen.

–Sunn, næringsrik mat – som gir deg det du trenger av energi gjennom en lang dag, forkynner Per. Og slår av en prat med gjestene mens han tilbereder maten på sitt nye kjøkken.

– Det er ikke de store konseptene verden trenger mer av, men håndverk og ekte varer.

Sier Per og snakker varmt om slow food. Et konsept i seg selv, men mye mer idealistisk.

–Hvis noe skal ha sjel må det ikke være for kommersielt. Det betyr ikke at man ikke skal tjene penger, sier han.

Det er nylaget, rykende varmt, sterkt og smaker fantastisk. Og kortreist. Lefsene han bruker i de populære falafelrullene kommer fra Frosta. Ekte håndverk der også.

PS. Den nye baren til Falafelkompaniet ligger på Leüthenhaven i Repslagerveita 2. I sommer kan du  smake på varene når foodtrucken kommer til Bakkefestivalen, Juba Juba og Pstereo.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre