Rekordmye nedbør, rasfare og stengte veier

Nyheter: Snø og rasfare stenger veier over hele landet. I Trøndelag ble det nedbørsrekord, og det er betydelig eller stor snøskredfare flere steder i både nord og sør.

Foto: Joakim Halvorsen

Flere busser kjørte seg fast på grunn av mye tung snø. Flere steder har trær falt over veien, ifølge NRK.

Det siste døgnet har det dessuten vært svært vått i Trøndelag. Mest nedbør ble målt i Løksmyr i Melhus. Der kom det 80 millimeter nedbør fra onsdag til torsdag morgen, ifølge avisen.

Trondheim hadde dessuten sitt våteste februardøgn siden målingene startet.

Det kom 55 millimeter nedbør ved Sverresborg det siste døgnet. Dermed ble en 77 år gammel nedbørsrekord slått. Den gamle rekorden var på 50,8 millimeter nedbør. I alt er det satt nye rekorder i døgnnedbør for februar sju steder i Trøndelag det siste døgnet.

Været i resten av landet:

Et polart lavtrykk medførte at de fleste veiene i Finnmark var stengt torsdag, ifølge Veitrafikksentralen nord. I Troms førte store snømengder til stengte veier på grunn av skred eller skredfare.

De advarte dessuten om vanskelige kjøreforhold på de åpne veiene.

Det er betydelig snøskredfare i store deler av Nordland, Troms og i Vest-Finnmark torsdag og fredag, ifølge NVEs varslingstjeneste varsom.no.

I Senja i Troms ble bygda Husøya isolert som følge av et større snøskred som gikk over den eneste innfartsveien til bygda. Veien var ventet å åpne torsdag formiddag, ifølge NRK.

Stengte fjelloverganger

Situasjonen var ikke stort bedre sør i landet.

I Møre og Romsdal ble det satt ny fylkesrekord for nedbør. I Eide på Nordmøre kom det hele 149,4 millimeter. I Innerdalen i Sunndal ble det ny februarrekord med 122,4 millimeter, ifølge Adresseavisen.

I Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre er det dessuten stor snøskredfare torsdag.

På fjellet i Sør-Norge torsdag morgen var en rekke overganger stengt eller kunne bli stengt på kort varsel.

Klokken 10 hadde blant annet riksvei 13 over Vikafjellet og E134 over Haukelifjellet åpnet igjen, men en rekke andre veier holdt fortsatt stengt.

– Det er sterk vind og snøfokk som er problemet. Det ser ut til å bedre seg i løpet av dagen, men ikke før i ettermiddag, sa trafikkoperatør Marianne Hove i Veitrafikksentralen til NRK klokka 6.

Flere skred

Fylkesvei 6160 i Surnadal i Møre og Romsdal ble torsdag morgen stengt i Settemsdalen på grunn av et snø- og jordras, ifølge NRK.

Raset cirka 50 meter bredt og en halv meter høyt. Ingen ble skadd. Veien ble åpnet igjen i 9-tiden.

Onsdag ble flere Eikesdalen og Geiranger i Møre og Romsdal isolert på grunn av snøskred og fare for skred.

(©NTB)