Politiker vil stenge skolene: – Kan redde mange liv

Nyheter: SV-politiker vil følge Danmark og stenge skolene.

Norge må gjøre som Danmark og stenge skolene, mener SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås.

– Skolene er en smeltedigel for smitte, sier Fagerås på epost til NTB. Hun peker på at der samles hundrevis av barn daglig i aktivitet.

– Det er umulig å drive skole og forhindre at elevene er i fysisk kontakt. All antibac i verden kan ikke forhindre at barn smitter hverandre. Hvis vi innfører strengere tiltak i skoler og barnehager nå, kan vi redde mange liv, sier SV-representanten.

Danske myndigheter besluttet onsdag å stenge alle skoler og barnehager i to uker framover. Grunnen er at antallet som er registrert smittet av koronaviruset, er mer enn tidoblet de siste dagene. Onsdag kveld var 514 tilfeller registrert.

500 smittet

I Norge er nærmere 500 personer smittet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Det siste døgnet er det registrert 212 nye tilfeller. Ifølge VG, som oppdaterer tallet kontinuerlig, har nå over 620 personer fått påvist smitte.

– Helseministeren vil ikke anbefale å stenge alle skoler som de gjør i Polen, Østerrike og nå Danmark. Jeg tror det er en anbefaling han vil komme til å angre på, sier Fagerås – som samtidig tror Norge snart vil være i en situasjon der flere skoler må stenge.

– Det er jeg ganske så sikker på, sier hun.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Dagens Medisin at et tiltak som å stenge skolene vil ha store ringvirkninger.

– Mange arbeidstakere kan bli tatt ut av arbeidslivet, også fra helsetjenesten, for å passe barn hjemme. Vi må ta inn over oss at slike tiltak er ikke bare for et par uker, men potensielt for mange måneder, påpeker han.

(©NTB)