Politiet varsler flere sykkelkontroller: Dette kan du bli bøtelagt for

Nyheter: I dag har politiet i Trondheim gjennomført flere trafikkontroller med fokus på syklister. De varsler flere kontroller denne uka.

OPPDATERT:Bare timer etter at politiet ga 18 syklister forelegg på 1150 kroner for å kjøre på rødt, trekker politet tilbake foreleggene da lysreguleringen i det aktuelle krysset viser seg å ikke gjelde syklister. 

– Det ble skrevet 23 forenklede forelegg på grunn av sykling på rødt lys. I tillegg ble det gitt noen pålegg og råd om syklenes tekniske stand, opplyser politiet.

Det er forbudt å sykle på rødt lys, og det er påbudt med lys foran og bak når det er mørkt ute.

Bøtesatsen er på 1150,- for begge forhold.

– Kunne skrevet mange flere bøter

– Vi kunne skrevet mange flere, men hadde ikke flere penner å skrive med. Det virker som de er helt i sin egen verden når de kommer mot rødt lys, sier operasjonsleder Bjørn Handegard i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

– Ta en titt på Trygg Trafikk sin oversikt, så er du godt forberedt til du møter oss på nye kontroller senere i uka, oppfordrer politiet.

Mange påbud

Trafikkreglene stiller opp en rekke krav som du som syklist må forholde deg til:

Blant annet er det påbudt med ringeklokke, reflekser og to separate bremser når du sykler på offentlig vei.

Sykkelen skal ha to separate bremser som virker uavhengig av hverandre, slik at sykkelen kan stanses på en sikker, effektiv og hurtig måte. Den ene bremsen skal virke på forhjulet og den andre på bakhjulet.

Bremsene skal virke med en gang du begynner å bremse.  Bremsene skal verken «henge» eller gå tregt,

Sykkelen skal ha rød refleks bak og gul eller hvit refleks på begge sider av pedalene.

Dersom sykkelen brukes i mørke eller vær med dårlig sikt, skal den ha lykt foran med hvitt eller gult lys og lykt bak som gir rødt lys.

Sykkelen skal også ha en ringeklokke. Ifølge forskrift om krav til sykkel er annet varslingsapparat forbudt.