Politiet i Trondheim bevæpner seg etter hendelse i Oslo

Nyheter: Inntil situasjonen ved Bislett i Oslo er mer avklart har Politidirektoratet beordret midlertidig bevæpning av politiet i hele landet.

− Politidirektoratets rolle er å vurdere og iverksette tiltak som sikrer en god beredskap og håndtering i hele landet. Samtlige av landets politidistrikter er varslet om situasjonen og er midlertidig bevæpnet for å øke politiets beredskap og innsatsevne, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Hun opplyser at Politidirektoratet følger situasjonen tett og vurderer fortløpende hvordan hendelsen påvirker politiets beredskap og innsats.

Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet.

En mann som aktivt forsøkte å angripe personer i området er skutt av politiet på Bislett i Oslo. En tjenesteperson er også skadd.

Politiet opplyser at de like før klokken 9 fikk melding om en truende person med kniv i området ved Thereses gate på Bislett i Oslo. En politipatrulje var på plass på stedet innen kort tid.

– På dette tidspunktet oppstår det en konfrontasjon med personen og en trusselsituasjon der det blir avfyrt skudd, opplyser operasjonsleder Tore Solberg til NTB.

– Personen er truffet av skuddene og får behandling av helse. Personen blir kjørt til Ullevål sykehus. Vi vil komme med en fyldigere uttalelse senere, sier operasjonslederen.

På Twitter skriver de også at en tjenesteperson er skadd. Også her er skadeomfanget ukjent.

Aktivt til angrep

På en orientering for pressen ga innsatsleder Torgeir Brenden i Oslo-politiet flere detaljer om hendelsesforløpet.
Han sier personen aktivt forsøkte å angripe tilsynelatende tilfeldige personer med kniv i området. Mannen skal ha vært i bar overkropp, og bilder fra stedet viser at en politibil har skader i fronten etter å ha kollidert med en bygning.

– Politiet har forsøkt å kjøre ham ned da han var i ferd med å forsøke å knivstikke en person. Han gikk da aktivt til angrep på politiet med kniv. Vi oppfatter at gjerningspersonen aktivt har forsøkt å komme seg inn i politibilen, sier Brenden.

Han sier politiet oppfattet situasjonen som en pågående særdeles alvorlig voldshandling som de gjorde alt i sin makt for å stanse.

– I forbindelse med pågripelsen ble en tjenesteperson skadd. Vedkommende er ikke kritisk skadd, utover det har jeg ikke oversikt, sier Brenden.

Leter etter flere skadde

Ifølge Brenden er det ingenting per nå som tilsier at det er flere gjerningspersoner enn personen de har pågrepet.
Per nå er det kun gjerningspersonen og tjenestepersonen som er skadd. Politiet har imidlertid ennå ikke full oversikt over hva som skjedde i forkant av konfrontasjonen med gjerningspersonen.

Derfor leter de etter flere eventuelle skadde.

– Det vi vet er at han var i ferd med å angripe personer på gaten da politiet kom. Vi har ikke bekreftet identiteten til vedkommende, dette er noe vi jobber med nå, sier Brenden og legger til at de heller ikke vet hvor mannen har beveget seg mens han var bevæpnet med kniv.

Det er fortsatt mange patruljer i området, som er sperret av. Politiet tror det vil ta noe tid før området vil gjenåpnes for trafikk.

Justisministeren orientert

Det var Nettavisen som først meldte at en mann ble skutt av politiet. Bilder fra Thereses gate på Bislett viser stort politioppbud og flere ambulanser. Bildene viser også at en politibil har kollidert med en vegg.
Justisdepartementet opplyser at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er informert om hendelsen på Bislett i Oslo.

– Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl er informert om hendelsen på Bislett i Oslo, og følger situasjonen, skriver departementet på Twitter.

Også Spesialenheten for politisaker er varslet om hendelsen.

– Spesialenheten har iverksatt obligatorisk etterforskning selv om det ikke er grunn til mistanke om at det har skjedd en straffbar handling, skriver de på sine nettsider.