Polen beslagla håndsprit som skulle til Norge

Nyheter: Trailere fulle av desinfeksjonsmidler skulle kjøre til Norge i slutten av forrige uke, men ble stanset av polske myndigheter som sier at de trengs i Polen.

– Vi skulle kjørt to fulle trailere i uka, med rundt 20.000 literflasker i hver bil, sier Arne Haukeland til NRK.

Han eier halvparten av selskapet Norenco Polska, som har fabrikk i Lublin sørøst i Polen. Selskapet har solgt desinfeksjonsmidler til Norge, Polen og Sverige i en årrekke.

Sponset sak fra Bobilagenten AS

Advokatfirmaet Erbe & co: Har du mistet inntekten? Dette har du krav på

Dialog

Utenriksdepartementet er i dialog med polske myndigheter for å avklare situasjonen, opplyser pressetalsperson Siri R. Svendsen til NRK.

Polen vedtok i begynnelsen av mars en ny lov i forbindelse med koronautbruddet. Der åpnes det for «særlige tiltak» for å forebygge og bekjempe smitte.

Norenco fikk dermed i forrige uke et brev fra fylkesmannen i Lublin om at desinfeksjonsmidlene skulle beslaglegges og selges til den polske staten til en fastsatt pris.

Den polske ambassaden i Oslo svarer i en epost at EU-retten generelt åpner for eksportrestriksjoner i saker som er knyttet til folkehelse og viser til den pågående koronapandemien.

– Nå er det vår tur

Haukeland sier han har forståelse for at Polen trenger desinfeksjonsmidler for sine innbyggere, men at det nå er Norges tur.

– Vi har levert 120.000 liter til det polske markedet, for apotek og sykehus, og syns det er rettferdig at det er Norges tur til å få varer.

(©NTB)