Petter Northugs OL-drøm henger i en tynn tråd

Nyheter: I Tour de Ski er han bare satt opp som førstereserve i den norske troppen.

 Det ble klart da uttaket til romjulens skifest i Mellom-Europa ble offentliggjort torsdag. Northug har vært tydelig på at han ville gå Tour de Ski.

– Det er det som er drømmen akkurat nå. Jeg trenger Tour de Ski for å få en god oppladning til OL. Jeg vil konkurrere mot de beste i verden for å få god matching, sa Northug til sin egen TV-kanal onsdag.

Som førstereserve kan det skje at han likevel får muligheten, men i utgangspunktet blir ikke Northug å se i aksjon i Tour de Ski. I stedet er det Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh, Sjur Røthe og Niklas Dyrhaug som har fått grønt lys.

Emil Iversen er også med fordi han er inne blant de 20 beste sammenlagt i sprintverdenscupen, mens Sindre Bjørnestad Skar er kvalifisert gjennom sin sammenlagtledelse i skandinavisk cup.

– Petter Northug er førstereserve til Tour de Ski og har selv et sterkt ønske om å delta. Han har tilbud om å dra til Davos for å trene med laget, sier landslagssjef Vidar Løfshus og fortsetter:

– Dermed kan han ved et eventuelt forfall steppe inn om han ønsker det. Vår klare anbefaling er likevel at Petter nå behøver å fullføre en god treningsperiode, og derfor har best av å gå gode konkurranser i januar.

Formtrøbbel

Northug har kun gått ett renn i verdenscupen denne sesongen. Der ble det en 32.-plass og tidlig slutt på sprinten i Lillehammer. Han ble vraket til verdenscupåpningen i Finland.

Trønderen har slitt med å finne formen. Tidlig i desember ble det kjent at 31-åringen ikke responderte på trening. Dermed var alle konkurranser før jul utelukket. Det styrket ikke akkurat Northugs sjanser til gå Tour de Ski eller et allerede tvilsomt OL-håp.

Den prestisjetunge touren ser nå ut til å gå uten Northug for annet år på rad. Overtrening gjorde at han forrige sesong måtte stå over. Inntil da hadde Northug gått alle Tour de Ski siden oppstarten i 2006/07-sesongen. Han ble vinner i 2015 etter at Sundby i fjor sommer ble fratatt triumfen på grunn av brudd på dopingbestemmelsene.

I langrenn er allerede det første OL-uttaket blitt gjort. På herresiden har Sundby, Holund, Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger fått klarsignal. Det er hard konkurranse om de gjenstående plassene.

Flere står over

Northug, som har gått minimalt med konkurranser så langt i vinter, skal slite hardt med å melde seg på. Særlig nå som Tour de Ski-planen mest sannsynlig ryker.

Siste mulighet til å kvalifisere seg til lekene er verdenscuphelgen 20. og 21. januar i Planica.

– Vi har tett kontakt med teamet rundt Petter for å få han best mulig rustet mot et eventuelt OL, og har skissert følgende konkurranseplan: Skandinavisk Cup i svenske Piteå første helgen januar, NM Gåsbu helgen etter og deretter verdenscup i Planica 20.-21. januar 2018, sier Løfshus.

Klæbo og Krüger har for øvrig begge valgt å droppe touren som starter i Lenzerheide 30. desember. Duoen prioriterer heller å forbedre seg maksimalt til OL i februar.

På kvinnesiden har det lenge vært klart at Marit Bjørgen står over Tour de Ski. Veteranen skal spare seg til Pyeongchang-lekene.

Disse kvinnene stiller Norge med i TdS: Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Kathrine Rolsted Harsem, Mari Eide, Thea Krokan Murud, Silje Øyre Slind og Tiril Udnæs Weng.