Utstillingen er produsert i samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter, og ble vist der i perioden 9. november – 24. februar 2019 med stor publikumstilstrømning og mye begeistring. Nå kommer den til Trondheim og skal vises i TKM Bispegata fra 23. mars til 1. september. Utstillingen gir et godt innblikk i en Norges lengste kunstneriske karrierer.

– Vi gleder oss til å vise en slik bred presentasjon av Blekens kunstnerskap, med fokus på maleri. I dialog med kuratorene for utstillingen på Henie Onstad, Lars Mørck Finborud og Caroline Ugelstad, har vi tilpasset utstillingen til Trondheim kunstmuseum. På oppfordring fra Bleken har vi også valgt å inkludere de mye omtalte Rita Ottervik-portrettene», sier Trondheim kunstmuseums kurator for utstillingen, Randi Thommessen, i en pressemelding.

En av Trondheims viktigste

Bleken er en av Trondheims aller viktigste kunstnere gjennom tidene, ikke bare i kraft av sitt vitale kunstnerskap men også gjennom sin tydelige og engasjerte stemme i offentligheten.

Gjennom Kunstgaven Håkon Bleken har Trondheim kunstmuseum en betydelig samling av arbeidene hans, og har i flere år hatt et tett samarbeid med den engasjerte kunstneren. Museet har vist en rekke utstillinger med deler av hans kunstnerskap, men ser nå frem til å virkelig få vise en stor og omfattende presentasjon av hans kunstneriske produksjon. For publikum er dette en spesiell mulighet til å se verk som sjelden har blitt vist i Trondheim tidligere, heter det videre i pressemeldingen.

Håkon Bleken, Selvportrett om femti år, 2001. Privat eie.

Tittelen på utstillingen er tatt fra den walisiske poeten Dylan Thomas som oppfordret sin far til å ikke gå stille i dørene på sine eldre dager:

«Do not go gentle into that good night, / Old age should burn and rave at close of day; / Rage, rage against the dying of the light.»

– «Bleken er fremdeles svært aktiv og evner fortsatt å utvikle seg. Hans sterke stemme i offentligheten reflekteres i kunsten. Utstillingen passer både for de som kjenner Bleken godt, og de som vil bli bedre kjent med ham», forteller kommunikasjonsansvarlig ved TKM, Ida Grøttum. 

Image with visual paralax effect

Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Utstillingen skal fylle hele 1. etasje i TKM Bispegata og viser både kjente og mindre kjente verk av den folkekjære kunstneren.

– Bleken har et nært bånd til museet, noe som merkes godt når han omtaler museets samling. Han besøker oss ofte og har vært engasjert i driften av museet helt siden han satt i styret da det var kunstforening, så det er fint for oss å kunne feire en viktig kunstner som har engasjert seg så mye for museet – og ikke minst kunsten!» avslutter Ida Grøttum.

LES MER: BLEKEN REFSER RITA MED NYE KUNSTVERK